Élet-Stílus

Kártérítést kérhetnek a futballklubok

A futballklubok képzési kártérítést kérhetnek az általuk nevelt játékosért, ha a fiatal labdarúgó első hivatásos szerződését valamely másik EU-tagállam csapatával kívánja megkötni - ítélkezett kedden a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Az ügy a francia Olympique Lyon és az angol Newcastle United közötti jogvita nyomán került az uniós jogot értelmező taláros testület elé.

Egy Olivier Bernard nevű fiatalember 1997-ben három idényre szóló utánpótlás-szerződést kötött az Olympique Lyon együttesével. A szerződés lejáratának időpontja előtt a Lyon egyéves, hivatásos labdarúgónak járó szerződés megkötésére tett neki ajánlatot.

Bernard megtagadta a megállapodás aláírását, helyette profi szerződést kötött a Newcastle Uniteddel. A francia klub ezután bírósági eljárást indított annak érdekében, hogy Olivier Bernard-t és a Newcastle-t egyetemlegesen kötelezzék kártérítés megfizetésére.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a futballklubokra a tehetségek felkutatását és a fiatal játékosok képzésének biztosítását illetően ösztönzően hat a képzési kártérítésre való jogosultság lehetősége. A kártérítés összegét a képzést biztosító klubok ténylegesen felmerült költségeinek alapján kell megállapítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik