Élet-Stílus

Hazaért az első fecske

A visszatérő tél, a hideg, havas idő sem akadályozta meg a legkorábbi fecskéket a visszatérésben: füsti fecskét láttak Március 15-én Csávolyon.

A Bajától keletre fekvő Csávoly község füsti fecskéjét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei figyelték meg a hófoltok felett repülve. Időközben kiderült, hogy ez csak a második idei korai fecske megfigyelés, mert ezt megelőzően március 3-án Fülöpszálláson már láttak egyet – áll az MME fn.hu-nak eljuttatott közleményében.

A madarász egyesület a napokban tette elérhetővé negyedik madármonitorozó lakossági adatbázisát, a „fecskefigyelő oldalt”. A lakosság segítségével ugyanis a fecskék kutatása és védelme szempontjából fontos adatok juthatnak el a szakemberekhez.

Két hete írtunk arról, hogy a legfelkészültebb, legrátermettebb hím fecskék már elindulhattak a Szaharától délre eső „felkészülési” területeikről. A fecskéink többsége azonban április második és május első felében érkezik haza.

A vonulás többnyire nem egy rövid időintervallumú esemény, hanem egy adott faj azonos állományán belül is akár egy-másfél hónapig elhúzódó folyamat. A madárgyűrűzésre is épülő hazai és nemzetközi kutatások kiderítették, hogy a fecskéink (és sok más faj) esetében a költőterületekre először a legjobb „minőségű”, többnyire 2-3 éves hímek érkeznek meg – tudta meg az fn.hu a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik