Élet-Stílus

Győzelmet remél a Fiorentina és az Arsenal

Kedd este az Arsenal-Porto és Fiorentina-Bayern mérkőzésekkel folytatódik a Bajnokok Ligája. A két „odavágó” a fura góljairól maradt emlékezetes.

Habár az Arsenal az első mérkőzést két elképesztő potya-góllal 2-1-re elveszítette, összességében nem játszott rosszul, s a statisztikák alapján még így is esélyesebb a továbbjutásra, mint portugál ellenfele.

A londoniak legutóbbi 32 (!) hazai európai kupamérkőzésükön csak egyszer kaptak ki, tavaly a Manchester United elleni elődöntőben. Arséne Wengernek ugyanakkor némi fejfájásra adhat okot, hogy csapatkapitánya, a BL-ben eddig háromgólos Cesc Fabregas sérüléssel bajlódik, és korántsem biztos, hogy pályára léphet az Emirates Stadionban. A francia szakvezető ennek ellenére bizakodik, bár elismeri, hogy a spanyollal a csatasorban neki is könnyebb lenne a dolga:

„Valószínűleg nem számíthatok a játékára; már a Burnley ellen is friss sérülés után lépett pályára” – jósolt Wenger. „Ideális esetben övé lehetne az egyik főszerep. A továbbjutás kiharcolása azonban ettől független, Cesc hiánya nem lehet kifogás. Elég erős a keretünk ahhoz, hogy kihasználva a hazai pálya előnyét, megnyerjük a mérkőzést.”

Wenger: fabregas hiánya nem lehet kifogás (MTI/EPA)

Wenger: Fabregas hiánya nem lehet kifogás (MTI/EPA)

A Portónak – ha tovább akar jutni – mindenképpen javítania kellene “angliai statisztikáján” ugyanis eddigi 14 szigetországi fellépése során mindössze két döntetlent és 14-37-es gólkülönbséget tud felmutatni.

Firenzében a toszkánok alaposan felpaprikázva várják a visszavágót. A müncheni 1-2 utolsó találata – Klose fejese – óriási játékvezetői műhibából született, s a mérkőzés kapcsán a Fiorentina játékosain és stábján túl az olasz kapitány (Marcello Lippi), a szövetség elnöke (Giancarlo Abete) is háborgott, míg az olimpiai bizottság elnöke, Gianni Petrucci egyenesen a játékvezető, Tom Henning Övrebö felelősségre vonását követelte.

A 2-1-es német előny ugyanakkor nem tűnik behozhatatlannak, de ehhez a hazaiaknak a müncheninél mutatott játéknál bátrabb hozzáállására lesz szükség. A korábban idegenben is önbizalomtól duzzadó támadóbb felfogással előrukkoló Viola ugyanis az Allianz Arenában sündisznóállásban várta a bajor rohamokat – az olasz hozzáállásról a labdabirtoklás (38%-62%), a lövések (11-19), és pláne a szabálytalanságok aránya (26-8) tanúskodott.

Az egykori futballpápa, Arrigo Sacchi, az olasz közvéleménytől eltérően alapos fejmosásban részesítette a firenzeieket. A Milannal két BL-győzelmet elkönyvelő tar stratéga szerint bírói hibától függetlenül az olasz csapat nem érdemelt pontot Münchenben.
„A Fiorentinának 90 percig taposnia kell a gázt” – tért át más sportágak mezejére a Corriere Fiorentinónak nyilatkozó szakember. „A játékvezetői hibától elvonatkoztatva a Fiorentina nem zavart sok vizet Németországban, egyből feladták azt, amit hosszú évek munkájával felépítettek. Ettől függetlenül lehet esélyük, de csak akkor, ha túlemelkednek az olasz labdarúgásban mostanság uralkodóvá váló sztereotípiákon. Bízniuk kell magukban, nem várhatják, hogy az ellenfél majd felkínálja a kontrák lehetőségét – támadniuk kell.”

Egy ominózus jelenet. A lesről induló Klose Frey hálójába fejel (MTI/EPA)

Egy ominózus jelenet. A lesről induló Klose Frey hálójába fejel (MTI/EPA)

Ebben reménykednek a több gyors futballistával rendelkező a németek is. Cesare Prandelli alakulata a bajnokságban gyengélkedik, szombaton hazai pályán kapott ki a Juventustól, védelme – legalábbis ami a bajnokságot illeti – igencsak sebezhető. Ráadásul az olasz klub európai kupasorozatban még sohasem győzött német csapat ellenében, kilenc mérkőzésen hat vereség és három döntetlen az összesített mérleg.

A Bayernnek tökéletes lenne, ha hozná azt a formáját, amit legutóbbi négy olaszországi fellépésén mutatott a BL-ben, ugyanis ezek közül kettőt megnyert, kétszer pedig döntetlenre végzett. De nem lesz könnyű a mérkőzés müncheni szempontból sem – a Bayern is kisebb hullámvölgyön evez át: a Nürnberg és a Köln elleni idegenbeli döntetlenek mellett a védelme szép lassan elfogyott. Demichelis a német-argentin összecsapáson dőlt ki, Contento a szombati bajnokit követően, így a visszatérő Van Buyten, illetve Badstuber és Lahm mellett vagy az egy sorral hátrébb rendelt Altintop, vagy a bal oldalon bevethető Pranjic lehet a negyedik hátvéd.

bajnokok ligája

Nyolcaddöntő, visszavágók

Arsenal (angol)-FC Porto (portugál) 20:45
London, Emirates stadion. Vezeti: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok
Arsenal: Almunia – Sagna, Vermaelen, Campbell, Clichy – Diaby, Song, Fabregas (Denilson) – Nasri, Eduardo, Arsavin
Porto: Helton – Fucile, Bruno Alves, Rolando, Pereira – Belluschi, Costa, Meireles – Hulk, Falcao, Mariano
Az első mérkőzésen: 1-2

Fiorentina (olasz)-Bayern München (német) 20:45
Firenze, Artemio Franchi. Vezeti: Mallenco (spanyol)
Várható kezdőcsapatok
Fiorentina: Frey – De Silvestri, Natali (Felipe), Kröldrup, Pasqual – Montolivo, Bolatti – Marchionni, Jovetic, Vargas – Gilardino
Bayern: Butt – Hamit Altintop (Pranjic), Van Buyten, Badstuber, Lahm – Van Bommel, Schweinsteiger – Robben, Ribery – Müller, Gomez
Az első mérkőzésen: 1-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik