Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Frankenstein-terv vagy Füst

Harcsa Veronika új formációban mutatkozik be, ahogyan megismerhetjük a Jazzékiel tagjainak más felállásait is; az utazás kiállításon megtervezhetjük a nyaralásunkat, érkezik egy hiphoplegenda, és hosszú külföldi turné után Mundruczó Kornél darabja is hazatér – programajánló hétvégére.

Menjek…

Péntek, március 5.

Harcsa Veronika, valamint Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Józsa András, a.k.a Andrew J. Bár több mint egy éve kísérletezik, ír dalokat, hogy Bin-Jip névvel a közönség elé álljon, amely most pénteken történik meg először. Úgy hírlik, az új zene a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású – triphop, elektro és nu-jazz hatásoktól sem mentes -, mégis dalközpontú.

Jörg Widmann neve a hazai nagyközönség körében aligha ismert, pedig műveit az utóbbi években neves karmesterek – Jonathan Nott, Kent Nagano, Christian Thielemann – jeles zenekarokkal tűzték műsorra, 2007-ben pedig a kortárs zene doyenje, Pierre Boulez vezényelte egyik művének ősbemutatóját a Bécsi Filharmonikusok élén. A Nemzeti Filharmonikusok együttese a Hangszer és pálca elnevezésű bérlet keretében olyan szólistákat vagy zeneszerzőket lát vendégül, akik vezényelnek is. Ebbe a sorba illik a sokoldalú, klarinétművészként és zeneszerzőként egyaránt sikeres Jörg Widmann.

Az Utazás kiállítás az egyik legjobb lehetőség arra, hogy megszervezzük a családi nyaralást. Ebben az évben Törökország élvez kitüntetett figyelmet, hiszen díszvendégként képviselteti magát a kiállításon, ígéretes úticélként pedig India mutatja be látványosságait a 3 nap alatt. Idén három kiállítás fut egyszerre. A fesztiválhelyszínből a Budapest Boat Show-Karaván Szalon-Golf Expo foglal el 6400 négyzetmétert, 130 kiállítóval. Az Utazás-Európai Leader Expo-Karát Ékszer Sziget 800 kiállítója 13 500 négyzetméteren, míg a PORT.hu Bringaexpo 55 kiállítóval négy és félezer négyzetméteren fogadja a nagyközönséget.

—- Szombat, március 6.—-

A Gödörben a Jazzékiel és tagjainak különböző formációi – No Man’s Land, Azokon a Napokon, Grand Mexican Warlock – adják, így az este folyamán minden koncerten fent lesz egy Jazzékiel-tag a színpadon. A kora tavaszi koncertjükön a Jazzékiel tagjai együtt és külön is kibogozzák a különböző zenei stílusok iránti kusza viszonyukat. A buli apropójaként szolgál, hogy a zenekar első hivatalos lemeze, a Legenda EP öt évvel ezelőtt jelent meg.

Az A38 Hajóra a New York-i hiphop egyik legnagyobb legendája érkezik. Az Anti-Pop Consortium New Yorkban alakult 1997-ben. A négy hiphop-elkötelezett egy poetry slamen vett részt, ahol annyira bejöttek egymásnak, hogy össze is fogtak gyorsan. Három nagylemezt követően 2002-ben viszont felbomlottak, így az Anti-pop Consortium fényesnek hitt jövője füstbe ment, kreatív ellentétekre hivatkozva szétmentek. Néhány év kihagyás után azonban ismét összeálltak, hogy kiderüljön: semmit nem kopott a négyes radikalizmusa, új számaikat ugyanaz a dühös, nyers és rendesen odatolós hiphop jellemzi, mint régen is.

A Millenáris családi programján a tavaszvárásé a főszerep. Papírvirágot, tavaszi virágképet készíthetünk, tavaszi hagyományainkat pedig a Kolompos táncházában eleveníthetjük fel. Természetesen lesz játszóház kicsiknek, Baba Bú-Jó szülőknek és gyerekeknek olyan játékokkal, amelyeket akár otthon is tudnak közösen folytatni, Csiribiri kézműves műhely, Ethnosound hangszersimogató, Csodamalom Bábszínház.

—-Vasárnap, március 7.—-

Bár a nemzetközi nőnap csak hétfőn lesz hála Clara Zetkinnek, de a Gödörben már vasárnap kezdetét veszi a koncertekkel. A nőnapra való tekintettel hölgyfellépők áradata veszi uralom alá a klubot vasárnap és hétfőn, de ez nem azt jelenti, hogy a férfiak tartsák távol magukat a helytől, sőt, épp ellenkezőleg! A bájosan elbűvölő Takáts Eszter miatt már eleve érdemes időben érkezni, és az őt követő ifjú, ám annál népszerűbb Singas Project elszállós acid jazz muzsikája is mindenképpen megér egy odafigyelést. Rutkai Bori melankolikus-vidám dalait ezúttal T. Balival közösen adja elő, utánuk Bárdos Deák Ági sanzonos Bardo projectje játszik, és végezetül Nemjuci zúz egy nagyot.

A Lakástrend és Design kiállítás Magyarország egyik legjelentősebb lakberendezési és formatervezési seregszemléje, amelyet hosszú évek óta a Műcsarnokban rendeznek. Ismert és a piacra frissen belépett magyarországi forgalmazók enteriőrszigetei, a hazai formatervezés befutott és kezdő alkotóinak standjai a „madeinhungary” szekcióban, esténként pedig divatbemutatók, élő zenei programok és vetítések várnak a látogatókra.

Hosszú külföldi vendégjáték után visszatért Magyarországra, és utoljára látható nálunk Budapesten Mundruczó Kornél darabja, a Frankenstein-terv a Trafóban. A konténerben játszódó szokatlan előadás Vilniustól Ljubjanáig nagy hatással volt a színházba járó közönségre és a kritikusokra. „Szörnyűséges, de nem sokkoló. Miért? Mert Litvániában ilyenek a hétköznapok, és valószínűleg Magyarország sem maga a paradicsom…” – írta a vilniusi Menų faktūra.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, március 5.
23:50
Duna Televízió

Füst

Menjek vagy maradjak – Frankenstein-terv vagy Füst 1

New York Brooklyn negyedében a Hetedik utca és a Harmadik utca sarkán áll a Brooklyn Cigar Co. nevű kis dohánybolt, mely Auggie Wren munkahelye. Auggie nyers modora jóravaló, bölcs embert rejt. Számára ez a bolt a menedékhely. Bár van barátnője, csalódott a szerelemben. Már belenyugodott abba, hogy napjait a pult mögött tölti. A dohánybolt rendszeres vevői közé tartozik Paul Benjamin, a regényíró, aki jelenleg írói válságban szenved.

Szombat, március 6.
23:30
RTL Klub

A fiúk nem sírnak

Menjek vagy maradjak – Frankenstein-terv vagy Füst 1

A poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teena (Hilary Swank) igazi társasági ember. A helyi srácok hamar befogadják, a lányok bomlanak érte. Sikerének titka azonban súlyos teher. Lana (Chloë Sevigny), a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az álomfiút. Ám amikor kiderül a szörnyű igazság Brandonról, a becsapott közösség bosszút áll és kegyetlenségük nem ismer határokat.

Vasárnap, március 7.
21:00
m2

Az elszánt diplomata

Menjek vagy maradjak – Frankenstein-terv vagy Füst 1

Észak-Kenyában meggyilkolják Tessa Quayle politikai aktivistát. A nyomok szenvedélyből fakadó, erős felindultságban elkövetett bűntényre utalnak. Az asszony férje, a szelíd természetű Justin, a Brit Kormány-megbízotti Hivatal munkatársa életében először cselekvésre szánja el magát. Lelkiismeret-furdalástól űzve, és a felesége hűtlenségéről szóló pletykáktól megrendülten beleveti magát a nyomozásba, hogy megtudja, mi történt. Hamarosan összeesküvés nyomára bukkan, amely már eddig is ártatlan életeket követelt, és most már az ő életét is fenyegeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik