Élet-Stílus

Alkotmányellenesek a kárrendezés új szabályai?

admin
admin

2010. 03. 03. 18:06

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény egyes rendelkezései miatt; egyebek mellett azt a passzust kifogásolják, miszerint a biztosító a teljes kárt csak akkor térítheti meg, ha a kijavításról számla áll rendelkezésre.

A Magyar Autóklub szerdán tette közzé közleményét, amely szerint a 2010 áprilisában hatályba lépő törvény egyes rendelkezéseinek utólagos normakontrollját, és azok megsemmisítését indítványozta. Az autós érdekképviselet a sérelmezett törvényi rendelkezéseket elsősorban azért kifogásolja, mert eszerint a biztosító a teljes kárt csak akkor térítheti meg, ha a kijavításról számla áll rendelkezésre, holott számos esetben a számla felmerülése nem szükségszerű. Az autót el is adhatják, de a sértett fél dönthet úgyis, hogy maga javítja meg a járművet.
A beadvány másik része azt a rendelkezést kifogásolja, miszerint a kárrendezés során érdektelennek nem tekinthető üzleti biztosítót feljogosítja a törvény arra is, hogy a károsult gépkocsit saját mérlegelésétől függően egyoldalúan a közúti forgalomban való további részvételre alkalmatlannak tekintve, a károsultat hatósági műszaki vizsgálatra kötelezze, ami az eddiginél gyakrabban vezethet a biztosító részéről a kárrendezés indokolatlan elhúzásához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.