Élet-Stílus

Alig van jegy a tavaszi fesztiválra

Kedden, közel két héttel a fesztivál kezdete előtt a jegyek 82 százaléka már elkelt a Budapesti Tavaszi Fesztiválra – mondta el az fn.hu-nak Zimányi Zsófia fesztiváligazgató.

A jelenleg eladott 82 százalékos jegyeladási arány a március 19-ei fesztiválnyitányra várhatóan 90 százalékra felfut. Már most elfogytak a jegyek többek közt a Budapesti Fesztiválzenekar Beethoven-estjére, Vásáry Tamás Chopin-estje, Nigel Kennedy, Paco de Lucía, vagy a 100 tagú cigányzenekar koncertjeire. Akik mégis be szeretnének jutni, egyedül a pótszékekben reménykedhetnek.

Tavaly a gazdasági válság hatására a korábbi 32 százaléknyi külföldi vendég helyett csak 28 százaléknyi érkezett, de Zimányi Zsófia abban reménykedik, hogy ez a tendencia idén visszafordul. A 30. tavaszi fesztiválnak az idei felhozataléval minden esetre nincs mit szégyellnie.

Világsztárok Dániától Uruguayig

Az idei rendezvénysorozat vendége Dánia. Az északi országból az egyik legrégebbi balett társulat, a Dán Királyi Balett, és egy műfajhatárokat átlépő, rendkívül eredeti formáció, a Hotel Pro Forma érkezik hozzánk, hogy klasszikus és felkavaró produkcióikkal elkápráztassanak. A régi és az új, az archaikus és a modern kölcsönhatására épít a világhírű Ars Nova Copenhagen kórusa. A dán zene modern klasszikusát, Carl Nielsent a Dán Nemzeti Zenekar koncertjén ismerhetjük meg. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sørensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott

A fesztiválon világsztárok sora lép fel. Újra eljön a koncertvilág legkeresettebb brácsaművésze, Jurij Basmet, a Moszkvai szólisták élén ad hangversenyt. A dél-amerikai származású, uruguayi Erwin Schrott romantikus áriaestjén egy üstökösszerű énekest ismerhetünk meg, korunk eszményi Don Giovanniját.

A szórakoztatás magasiskoláját képviseli Nigel Kennedy és Paco de Lucía. Kennedy legújabb műsorában barokkot és a jazzt, Bachot és Duke Ellingtont játszik. A vérpezsdítő andalúz ritmusok és dallamok mesterével, Paco de Lucíával a Művészetek Palotájában találkozhatunk.

Romák gyilkosai a színházban

A társadalmi felelősségvállalás ösztönzése a mai kulturális élet egyik legfontosabb missziója, a Fesztivál kínálatának kialakításakor számunkra is elsőbbséget élveznek az ilyen jellegű kezdeményezések. „Cigány vagyok – magyar vagyok” címmel roma származású alkotók művészetével ismerkedhetünk meg. A fesztivál idején, a Thália Színház Arizóna Stúdiójába tervezzük Balogh Rodrigó fiatal roma színész–rendezőnek új bemutatóját, a Tollfosztást, mely az elmúlt időszak roma gyilkosságait dolgozza fel roma fiatalok szemszögéből.

Tavaly indult útjára a Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely idén is folytatódik, ahová a Nemzeti Színházzal összefogva kísérletező társulatokat, nemzetközileg elismert előadásokat hívtak meg. A dán Hotel Pro Forma Operation : Orfeo című különleges produkciója fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A Thalia Theater Hamburg az egyik legnevesebb rendező, Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. The truth about THE KENNEDYS című darabja korabeli dokumentumok alapján, mintegy kortárs „királydrámaként” eleveníti meg a Kennedy család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait. A német kritikusok által az év színházának választott Münchner Kammerspiele a HIOB című fantasztikus színészi és rendezői feladatot teljesítő előadással érkezik. A Zajc Horváth Nemzeti Színház (Rijeka) szokatlan darabja, a Turbo Folk megdöbbentő és kifinomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company vendégjátékát a japán mese ihlette, Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. Nekünk magyaroknak az igazi szenzáció talán mégis a magyar bemutató lesz a Nemzeti Színházban, ahol Gothár Péter Lear-rendezését láthatjuk, Varró Dániel új fordításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik