Élet-Stílus

Kialudt a láng Vancouverben

A szervezők mindenkit meglepve egy könnyed, önironikus produkcióval vezették fel a záróünnepséget, ugyanis egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg a vancouveri BC Place Stadioban...

A nevezett bohóc megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, s a már teljes pompájában álló fáklyát ismét meggyújtották a stadion közepén. Ezek után kezdődött meg az igazi „parti”, egy kanadai zenekar élő zenéjére több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a „küzdőtéren” különböző formákat és üzeneteket kialakítva.

Huszár Erika lobogtatta a zászlót

A díszvendégek bevonulását követően érkeztek a sportolók, köztük a magyarok, akiket a legeredményesebb versenyzőnk, az 1500 méteren hatodik, a váltóval pedig ötödik helyet elért Huszár Erika rövidpályás gyorskorcsolyázó vezetett a nemzeti zászlót lengetve.

Békésen tiltakoztak

Közel kétszázan tüntettek békésen a zárónapon a vancouveri olimpia ellen, de a belvárosban menetelő csoportra szinte senki nem figyelt, mert éppen akkor zajlott a Kanada-Egyesült Államok hokis aranymérkőzés. Amikor a tiltakozók azt kiabálták, hogy „Szégyen!”, akkor az utcai kivetítőkön a jégkorongmeccset figyelők a kanadai himnuszt kezdték énekelni. A vasárnap befejeződött olimpia első napjaiban is voltak megmozdulások, az egyik, erőszakosabb tüntetés során 12 embert vettek őrizetbe.

A versenyzők bevonulását, parádéját követte a vasárnapi 50 kilométeres férfi sífutás eredményhirdetése, mely során a norvég Petter Northug, 60 600 néző és az olimpián szerepelt szinte összes sportoló ovációjától övezve vehette át az aranyérmét.
GALÉRIA

GALÉRIA

A program felénél Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az olimpia lobogóját Jacques Roggenak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, a 2014-es játékoknak otthont adó Szocsi első emberének adta azt tovább.

Megemlékeztek Kumaritasviliről

John Furlong, a szervező bizottság (VANOC) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez, s kiemelte, hogy Kanada erősebb lett az olimpiával. A VANOC első embere megemlékezett a szánkósok edzésén elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről is. A záróbeszédében Rogge szintén fájdalommal beszélt a tragikus balesetet szenvedett, 21 évesen elhunyt sportolóról, majd méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen véget vetett a vancouveri téli olimpiának.

Sztárok gondoskodtak a jó hangulatról

A NOB első embere után az ország egyik leghíresebb zenésze, Neil Young lépett színpadra, s a Long way you run című dalának záródallamaira kialudt az olimpiai láng. Az olimpia hivatalosan ekkor lezárult, ám az ünnepség, a buli még nem, előbb az ország híres színészei szórakoztatták a közönséget, többek között William Shatner és Michael J. Fox, majd zeneszámok, többek között a Nickelback, Avril Lavigne és Alanis Morisette produkciói tették teljessé az estét. Az olimpia véget ért – folytatás Szocsiban.

Éremtáblázat – arany, ezüst, bronz

Kanada 14, 7, 5
Németország 10, 13, 7
Egyesült Államok 9, 15, 13
Norvégia 9, 8, 6
Koreai Köztársaság 6, 6, 2
Svájc 6, 0, 3
Kína 5, 2, 4
Svédország 5, 2, 4
Ausztria 4, 6, 6
Hollandia 4, 1, 3
Oroszország 3, 5, 7
Franciaország 2, 3, 6
Ausztrália 2, 1, 0
Csehország 2, 0, 4
Lengyelország 1, 3, 2
Olaszország 1, 1, 3
Fehéroroszország 1, 1, 1
Szlovákia 1, 1, 1
Nagy-Britannia 1, 0, 0
Japán 0, 3, 2
Horvátország 0, 2 1
Szlovénia 0, 2, 1
Lettország 0, 2, 0
Finnország 0, 1, 4
Észtország 0, 1, 0
Kazahsztán 0, 1, 0

—-Nemzetközi sajtóvisszhang—-

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
„A csapat gyenge minősítést érdemel, még ha az utolsó pillanatban a síző Razzoli révén meg is lett az aranyérem. A befektetett munka és pénz tükrében az öt érem kevésnek mondható. Razzoli volt a küldöttség mentőöve, de ezért az összteljesítményért valamennyi szereplőnek bocsánatot kell kérnie, és végiggondolni, hogy miként lehetne mindent tiszta lappal újrakezdeni.”

La Stampa:
„Az azzurrók szekerét el kell bontani és át kell építeni. Négy évünk van, legjobb, ha azonnal hozzákezdünk. Razzoli aranya a 90. percben megmentette a csapatot, de az éremtáblázat 16. helye minden idők leggyengébb olasz szereplését mutatja.”

La Repubblica:
„Razzoli szlalomaranya csak szépségtapasz az egyre lejjebb csúszó olasz téli sport számára. Leszakadtunk a világ élmezőnyétől, 109 sportolónk nyomorúságosan teljesített.”

Svájc
Neue Zürcher Zeitung:
„Kétarcú az olimpiai mérlegünk: egyfelől szenzációval felérő hat aranyérem, másfelől viszont csak kilenc dobogós helyezés, amelynél sokkal többet terveztünk. A delegáció létszámához képest ez az éremszám kevés, főleg az olyan fiatal sportágakban veszítettünk pozíciót, mint például a hódeszka.”

Blick:
„Tíz-tizenkét éremért indultunk, de +csak+ kilenc lett. Mennyiségileg tehát nem sikerült a küldetés, viszont Svájc még egy téli játékokon sem szerzett hat aranyat. Torino óta markáns fejlődés látható.”

Lengyelország
Rzeczpospolita:
„Kialudt a láng az olimpián, amelyről máris a legkülönfélébb vélemények láttak napvilágot. Néhányan úgy tartják, hogy minden idők leggyengébben szervezett seregszemléje volt. Mi maradéktalanul elégedettek lehetünk, hiszen az elmúlt 86 évben összesen szereztünk nyolc érmet, Vancouverben viszont rögtön hatot. Ráadásul egy arany is van köztük.”

Ausztria
Kurier:
„A síelőknek köszönhetően az eddigi harmadik legsikeresebb téli olimpiánkon vagyunk túl, bár néhány szakág az 1976-os innsbrucki játékok idején még nem is létezett. A férfi alpesi sízők viszont először maradtak medál nélkül. A kanadai közönség lelkesedése miatt jó döntésnek bizonyult, hogy nem Salzburg kapta a 2010-es rendezési jogot.”

Österreich:
„Olyan sportágakban vagyunk a csúcson, amelyeket pár éve még nem is ismertünk. Kanada megmutatta, hogy egy téli sport szempontjából nagyrészt jelentéktelen ország miként végezhet az éremtábla élén, és válhat nagyhatalommá. Ebből mi is sokat tanulhatunk.”

Kronenzeitung:
„A vancouveriek barátságos, sportszerű, hozzáértő, jól szervezett és sikeres házigazdáknak bizonyultak. Az az ország, amely otthon még egyetlen ötkarikás aranyat sem szerzett, most első lett az éremtáblán. Kifizetődött a diadal érdekében mozgósított 80 millió euró.”

Franciaország
L’Equipe:
„A minisztériumokban és sportszövetségekben már számolgatják az érmeket, és vitáznak, hogy mi működött, illetve min kellene változtatni. Mielőtt visszatérnek a régi kerékvágásba, és eltűnnek karikáik a szemük alól, a szurkolók sok képre emlékezhetnek Vancouverből: pillantásokra, mosolyokra, könnyekre. Különösen azoknak a könnyeire, akik közel álltak az elhunyt grúz szánkóshoz, Nodar Kumaritasvilihez.”

Le Figaro:
„Tizenegy érem, ezzel beállítottuk a 2002-es, Salt Lake Cityben elért rekordot. A további fejlődéshez tágítani kell a horizontot, és a jégen is bizonyítani, elvégre gyorskorcsolyában 36, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig 24 érmet osztanak szét…”

Hollandia
De Volkskrant:
„A kanadaiak minden idők ‘legzöldebb’ olimpiáját akarták megrendezni, ehhez ironikus módon az enyhe időjárás is hozzájárult. Ez Vancouver tengeri klímája miatt várható volt, ugyanakkor felveti a kérdést, hogy hol lehet még téli játékokat lebonyolítani. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyre szigorúbb előírásai miatt sok síparadicsom kihullik a rostán, így idővel a műhó lehet a megoldás. A szubtrópusi környezetben lévő következő házigazda, Szocsi ebből a szempontból is érdekes lesz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik