Élet-Stílus

Szépen búcsúzott a finn és szlovák aranygeneráció

Finnország szerezte meg a bronzérmet a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornáján, miután a „veteránok összecsapásán” 5-3-ra nyert Szlovákia ellen.

Mika Kiprusoff (34), Teemu Selänne (39), Saku Koivu (35), Ville Peltonen (36), Jere Lehtinen (36), Sami Salo (35), illetve Pavol Demitra (35), Zigmund Palffy (37), Miroslav Satan (35), Jozef Stümpel (37) – pár név azok közül akiket aligha látunk majd olimpiai tornán. A veteránok utoljára még nekifeszültek, és remek játékkal szórakoztatták a Canada Hockey Place közönségét.

Bár a mérkőzés előtt elsősorban a finnek amerikaiak elleni leszereplése volt a téma, az északiak első harmadban nyújtott teljesítményén ez jottányit sem érződött. Hagman kiállítását követően ugyan a szlovákok voltak meggyőzőbbek, a finnek a játékrész végére felpörögtek, s egy szintén emberelőnyös szituáció nyomán a vancouveri Sami Salo góljával megszerezték a vezetést.

Szünet után viszont egy megújult Szlovákia korcsolyázott ki. A finnek ugyan jobbak voltak a harmad első felében, ezt követően viszont a Kiprusoff jobb válla fölött a kapuba bombázó Gaborik egyenlített. A fő érdem a türelmesen kiváró – szintén vancouveri – Demitráé volt. Egy öt a három elleni szituáció után az idősebbik Hossa már az első olimpiai érmére hajtó Filc-legénységet juttatta előnyhöz, míg négy perccel később Demitra emberhátrányos helyzetből növelte a különbséget.

Úgy tűnt, Szlovákia besöpri első bronzérmét, ám a harmadik játékrészben többet szabálytalankodtak a megszokottnál, s miközben Meszaros a padon csücsült, s a szintén kiállított Cibak épp visszaérkezett, Hagman megfelezte a fórt. A gól felpörgette a finneket, akik egy Jarko Ruutu-Jokkinen kombináció eredményeként egyenlítettek, majd a New York Rangers centere a 49. percben fonákkal emelt el Halak mellett – ezúttal extra-emberes szituációból.

A négy perc alatt bekapott három gól megfogta az ellenfelet, amely már nem tudott visszakapaszkodni. Az 59. perc elején Halak ugyan lekorcsolyázott, az újabb egyenlítés viszont Zednik óriási helyzete és Demitra ziccere ellenére sem sikerült, ellenben egy elhalászott koronggal Filppula az üres kapuba helyezett.

A finnek a bronznak is nagyon örültek (MTI/EPA)

A finnek a bronznak is nagyon örültek (MTI/EPA)

Finnország újabb éremmel gazdagította olimpiai gyűjteményét, 1988 óta öt olimpián négyszer voltak dobogósok – a 2006-os ezüst mellett 1994-ben és 1998-ban is bronzzal vigasztalódtak. A sikerek nagy részéből Koivu, Lehtinen és Peltonen is kivette a részét, ezzel beérték az egyaránt négy olimpiai érmet begyűjtő Vlagyiszlav Tretyak (Szovjetunió), Igor Kravcsuk (Szovjetunió/Oroszország), Jiri Holik (Csehszlovákia) hármast.

Selänne pedig a modernkori olimpiák legeredményesebb pontszerzőjeként adhatja át a stafétabotot, 37 pontjának köszönhetően eggyel megelőzi Valerij Harlamovot, aki a gólpasszok (22) tekintetében megőrizte elsőségét, eggyel maga mögött tartva a szintén legendássá nemesedő Koivut.

Bár az elődöntőben és a fináléban sem volt szerencséje, a szlovák legénység is sikeres olimpiát zárt. Gaborikék Legyőzték Oroszországot és Svédországot, megizzasztották a kanadaiakat, s ugyan üres kézzel utaznak haza, negyedik helyükkel legjobb helyezésüket érték el (négy éve az ötödik pozíciót csípték meg).

olimpiai jégkorong-torna

A 3. helyért:
Finnország-Szlovákia 5-3 (1-0, 0-3, 4-0)
Gól: Salo (19., emberelőnyből), Hagman (46., ee.), Jokinen (47., 49., a második ee.), Filppula (60. – üres kapu), illetve Gaborik (30., ee.), Hossa (36., ee.), Demitra (39., emberhátrányból)
Kapusok: Kiprusoff 19 védés/22 lövés, illetve Halak 28/32
Kiállítások: 14 perc, illetve 18 perc
A döntőt Kanada és az Egyesült Államok vívja vasárnap, magyar idő szerint 21:15 órakor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik