Élet-Stílus

Rekordok és drámák a téli olimpián

Kanada újabb három aranyat pakolt az eddig gyűjtöttekhez, ezzel egy rekordot beállított, egyet megdöntött, akárcsak éremhalmozásban az amerikai csapat. A német sportolók egyszerre cáfolták és erősítették meg Gary Lineker híressé vált véleményét az utolsó előtti napon.

Kanada már 13 aranyéremnél tart a vancouveri játékokon, ezzel vezeti az éremtáblázatot, másfelől pedig beérte az örökrangsorban az ugyanennyi elsőséget elért szovjeteket (1976) és a norvégokat (2002), de a téli olimpia végére egyedüli rekorder is lehet, amennyiben a „haza büszkeségei” vasárnap legyőzik az amerikaiakat a férfi jégkorongtorna döntőjében. A házigazdaként begyűjtött aranyak számát tekintve viszont már most a vonatkozó rangsor első helyére ugrott, ezen a téren az Egyesült Államok (Salt Lake City, 2002) és Norvégia (Lillehammer, 1994) állt az élen tíz-tíz győzelemmel.

A csúcsdöntésben férfi párhuzamos óriás-műlesiklásban győztes hódeszkásnak, Jasey Jay Andersonnak komoly érdemei vannak, akárcsak a gyorskorcsolya-, illetve a curling-válogatottnak. Utóbbi úgy állhatott fel a dobogó legfelső fokára, hogy mind a 12 mérkőzését megnyerte, a döntőben 6-3-mal bizonyult jobbnak Norvágiánál, ezzel egyszersmind visszavágott a 2002-es téli olimpia fináléjában elszenvedett vereségért.

Veretlenül nyertek (MTI/EPA)

Veretlenül nyertek (MTI/EPA)

A gyorskorcsolyázók üldözéses versenyének döntőjében a hazaiak 21 századdal múlták felül az amerikaiakat, míg a hollandok a kisdöntőben olimpiai rekorddal (3:39.95) „nyomták le” a norvégokat, bronzérem lett a jutalmuk. Ebben a számban három-három gyorskorcsolyázó rugaszkodik neki a távnak, és a harmadik ember ideje rangsorol.

A nők hasonló versenye drámai csatát hozott: a németek Anna Postma-Friesinger botlása ellenére is beutottak a döntőbe (az amerikaiak kárára), majd ott, a nevezett sportoló nélkül tetemes hátrányt szedtek össze a japánokkal szemben, de az utolsó körben olyan fantasztikusan korcsolyáztak, hogy végül hajszálnyi különbséggel, két századdal nyertek. A japánoknak nyilván eszükbe jutott Gary Lineker angol futballista híressé vált mondása, miszerint mindig a németek nyernek… Amúgy nem mindig.

Langénak és társainak most ezüst jutott (MTI/EPA)

Langénak és társainak most ezüst jutott (MTI/EPA)

Négyesbobban legalábbis nem. Ebben a számban az Egyesült Államok I-es csapatának tagjai pózolhattak az aranyéremmel, a kettesben nyert negyedik olimpiai bajnoki címével a sportág történetének legeredményesebb versenyzőjévé vált német Andre Lange és legénysége 0,38 másodperces hátránnyal ezúttal „csak” a második helyen végzett.

Éremtábla – arany, ezüst, bronz

Kanada 13, 7, 5
Németország 10, 12, 7
Egyesült Államok 9, 14, 13
Norvégia 8, 8, 6
Koreai Köztársaság 6, 6, 2
Svájc 6, 0, 2
Kína 5, 2, 4
Svédország 5, 2, 3
Ausztria 4, 6, 6
Hollandia 4, 1, 3
Oroszország 3, 5, 7
Franciaország 2, 3, 6
Ausztrália 2, 1, 0
Csehország 2, 0, 4
Lengyelország 1, 3, 2
Olaszország 1, 1, 3
Fehéroroszország 1, 1, 1
Szlovákia 1, 1, 1
Nagy-Britannia 1, 0, 0

Az amerikaiak biztosan megdöntik az olimpiai rekordot éremhalmozásban, mivel eddig 36 medált gyűjtöttek, éppen annyit, mint az eddig rekorder németek 2002-ben, Salt Lake Cityben, csakhogy nekik jégkorongban is dukál még egy, csak az a kérdés, milyen színű.

Férfi műlesiklásban Giuliano Razzoli győzött, ezzel 19 év után nyert ismét olasz alpesi síelő olimpiai aranyérmet. Rizzoli sikerét megelőzően 1992-ben Alberto Tomba ért fel a csúcsra, pardon: ért leggyorsabban a lejtő aljára. A magyar indulónak, Bene Márton ez most nem sikerült, versenyzőnk az első futamban kiesett, ezzel befejezte szereplését.

Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik