Élet-Stílus

Negatív rekordot döntöttek a lakáshitelek

admin
admin

2010. 02. 26. 13:00

Januárban tovább csökkent a frissen kötött lakáscélú hitelszerződések értéke és a forintalapú hitelekből majdnem tíz éve, svájci frank alapú hitelekből - amióta megjelent a kínálatban - még soha, az euró alapúakból pedig tizennégy hónapja nem jegyeztek fel a múlt havinál kisebb összeget.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója (THM) januárban további negyed százalékponttal 11,91 százalékra mérséklődött, miközben az euró alapú lakáshiteleké a múlt hónapban 29 bázisponttal emelkedett és mindössze 4 tized százalékkal volt alacsonyabb, mint a forinthiteleké – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári adataiból.

A svájci frankban denominált lakáshitelek átlagos hitelköltsége viszont januárban 6 százalék alá csökkent és 2007 közepe óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A forintban és devizában denominált hitelek átlagos költsége, az MNB számításai szerint 2,4 százalékra csökkent a múlt hónapban, és növekedést mutat a forinthitelek aránya a devizahitelekkel szemben de az új lakáshitel szerződéseknek így is csak kevesebb mint 29 százalékát kötötték forintban az építkezők.

A januárban felvett fogyasztási forinthitelek szerződéses összege is visszatért az egy évvel korábbi hatéves mélypontra annak ellenére, hogy a THM egyetlen hónap alatt 124, egy év alatt pedig 478 bázisponttal csökkent.

A svájci frank alapú hiteldíj mutató ennél mérsékeltebben csökkent januárban, a jelzáloggal fedezett szabad felhasználású hitelek esetében 83, a gépjármű hiteleknél pedig 105 bázisponttal, a személyi hitelek hiteldíja viszont 51 bázisponttal nőtt a múlt hónapban.

A szabad felhasználású euró jelzáloghitelek THM-je 18, illetve 19 bázisponttal volt alacsonyabb mint egy évvel, illetve egy hónappal korábban, a gépjármű és a személyi hiteleknél pedig 76 bázispont illetve 33 bázispont emelkedést regisztrált a jegybank a múlt év vége óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.