Élet-Stílus

Tovább szárnyal az Avatar

James Cameron Avatar című 3D-s sci-fije globális csúcsbevételt ért el az Imax-mozikban, a hét végén pedig ismét a brit boxoffice-lista élére tört.

A világ Imax-mozijaiban az Avatar túllépte a 200 millió dolláros (40 milliárd forint) összbevételt, amivel új rekordot állított fel – számolt be róla hétfőn a variety.com. A szaklap online cikke szerint időközben a film összbevétele már meghaladta a 2,4 milliárd dollárt (480 milliárd forint).

Észak-Amerikában eddig összesen 688 millió dollárt (137 milliárd forint) keresett a produkció, ebből 18 százalék, azaz 120,1 millió dollár (24 milliárd forint) került ki a térségben található 179 Imax pénztárából. A világ többi részén 84 moziból gyűlt össze 80,2 millió dollárnyi (16 milliárd forint) Imax-bevétel.

Korábban a két éve bemutatott A sötét lovag című Batman-filmre váltották a legtöbb jegyet az észak-amerikai Imaxokban, összesen 66 millió dollárért. (Igaz, a Polar Expresszre már 71 millióért vettek jegyet a nézők, de ez a summa hat év alatt jött össze, mivel a karácsonyi témájú filmet ünnepek táján mindig újból előveszik az Imax-mozik is.)

A britek sem szabadulnak a Pandora bolygón játszódó, forradalmi technikával készült film bűvköréből. A bemutató óta eltelt tíz hétből csak kettőben “lazított” a produkció, a többi nyolcat a kasszasikerlista élén töltötte. Csupán az Alvin és a mókusok című vígjátéknak és a Valentin nap című románcnak sikerült egy-egy hétre lenyomnia Cameron munkáját a csúcsról. A sci-fi brit összbevétele elérte a 83,2 millió fontot (26 milliárd forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik