Élet-Stílus

Szárnyaltak az osztrákok Vancouverben

A címvédő osztrákok nyerték a síugrók csapatversenyét, a sífutóknál a norvégok és a németek örülhettek, jégtáncban pedig hazai győzelem született hétfőn a téli olimpián.

A várakozásoknak megfelelően a Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer összeállítású címvédő osztrák négyes nyerte a síugrók csapatversenyét. A 12 együttest számláló mezőnyben egyedüliként, mind a nyolc ugrás során 130 méter fölé jutottak a „sógorok”. „Fantasztikus érzés, egy álom valósult meg ezzel a győzelemmel. Tényleg nem tudom elhinni, hogy sikerült. Ezért együtt tettünk, nagyszerű barátok vagyunk, nagyszerű csapatunk van” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Morgenstern, aki Koflerrel együtt a torinói „aranycsapatnak” is a tagja volt.

Szárnyaltak az osztrákok Vancouverben 1

A világ leggyorsabb versenyzőjének tartott, 24 éves Petter Northug sprintbefutóban hagyta maga mögött a németek és az oroszok második emberét, és ezzel – Öystein Pettersen társaként – megnyerte Norvégiának a sífutók férfi csapat sprintversenyét.

A nőknél meglepetésre német győzelem született: Evi Sachenbacher-Stehle és Claudia Nystad nyakába akasztották az aranyérmet. Utóbbi a hajárában sprintelte le a nagy esélyes, végig vezető svédek befutóját, Anna Haagot. A haramdik helyen, miképp a férfiaknál, itt is az oroszok zártak.

Éremtábla – arany, ezüst, bronz

Németország 7, 9, 5
Egyesült Államok 7, 8, 10
Norvégia 6, 3, 5
Kanada 5, 4, 1
Svájc 5, 0, 2
Koreai Köztársaság 4, 4, 1
Ausztria 3, 3, 3
Svédország 3, 2, 2
Hollandia 3, 1, 1
Kína 3, 1, 1
Oroszország 2, 3, 6
Franciaország 2, 2, 4
Szlovákia 1, 1, 1
Ausztrália 1, 1, 0
Csehország 1, 0, 2
Nagy-Britannia 1, 0, 0

A házigazda Kanada megszerezte ötödik aranyérmét is Vancouverben, miután jégtáncban a flamencót táncoló Tessa Virtue és Scott Moir diadalmaskodott az amerikai duó előtt. Az orignalt követő álláshoz képest nem változott a sorrend az élen, az oroszok ebben a „műfajban” bronzérmet szereztek hétfőn. Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim egyet helyet javítva a 13. helyen fejezték be a vancouveri téli játékokat.

A női jégkorongtornán nem történt meglepetés: az amerikaiak és a kanadaiak jutottak be a döntőbe, miután könnyedén a jégbe döngölték a svédeket, illetve a finneket. Persze mivel női hokisokról van szó, márpedig az ő játékuk kevésbé kemény (és valljuk meg: kevésbé látványos…), mint a férfiaké, célszerűbb talán úgy fogalmazni: a tengerentúli csapatok a papírformát igazolva sokgólos győzelmet arattak a hétfői elődöntőben.
Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik