Élet-Stílus

Történelmet írtak a téli olimpián

Történelmet írt az elsőszámú német egység férfi kettesbobban, az alpesi sí korszakos egyénisége, az amerikai Bode Miller pedig szuperkombinációban karrierje első olimpiai sikerét aratta.

Férfi kettesbobban kettős német győzelem született: Andre Lange, Kevin Kuske páros tagjai történelmet írtak, ugyanis a sportágban elsőként lettek négyszeres olimpiai bajnokok. A vezető Lange és társa Salt Lake Cityben négyesek között nyert, míg négy éve Torinóban megvédte címét, továbbá a kettesek között is diadalmaskodott. Langéék mindössze 16 századdal utasították maguk mögé honfitársaikat, a trónkövetelő Thomas Florschützelt és Richard Adjeit, a bronzérem pedig Oroszország birtokába került.

Az alpesi sízőknél egy korszakos egyéniség, az amerikai Bode Miller most ért fel a csúcsra: három ezüst és egy bronz, továbbá négy vb-aranyérem után megnyerte pályafutása első olimpiai aranyát, miután győzött a kombinációban. Vancouverben három éremnél tart, ugyanis második lett szuperóriás-műlesiklásban és harmadik lesiklásban.

Bearanyozódott Bode Miller karrierje (MTI/EPA)

Bearanyozódott Bode Miller karrierje (MTI/EPA)

Győzelmét a szlalomban mutatott remek teljesítményének köszönheti, a lesikás során ugyanis csak hetedik volt úgy, hogy 76 százados hátrányt szedett össze. A lesiklásban aranyérmes svájci Didier Defago ugyanúgy hibázott és kiesett a második, műlesikló futamban, akárcsak a szuperóriás-műlesiklásban győztes norvég Aksel Lund Svindal, aki utolsóként állhatott rajthoz, lévén az első futamot az élen zárta. A második helyen a svájci Ivica Kostelic, a harmadikon pedig a svájci Silvan Zurbriggen végzett. Igaza lett tehát a svájciaknak, akik egy felérés során 65 százalékban amondóak voltak, ebben a számban dobogón végez majd egy sízőjük – s erre éppen Zurbriggen volt nagy sansza.

A sílövőknél a férfi 15 kilométeres tömegrajtos viadalt az orosz Jevgenyij Usztyjugov, míg a nők hasonló, 12,5 kilométeres versenyét a 10 kilométeres üldözésesben olimpiai bajnok és a 7,5 kilométeres sprintben második német Magdalena Neuner nyerte. A 23 éves sportoló a norvég Marit Björgen és a svájci Simon Amman után a harmadik duplázó.

Gyorskorcsolyában a nők 1500 méteres számában a négy éve Torinóban 3000 méteren arany-, 1500 méteren pedig bronzérmes Ireen Wüst győzött, ezzel megszületett a második holland aranyérem ebben a sportágban, és emellett a narancsosoknak van már egy ezüst- és egy bronzérmük is Vancouverben. A síakrtobaták téli olimpiákon most debütált versenyében, a férfi krosszban svájci siker született Michael Schmid révén.
Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik