Élet-Stílus

Lebombázták az Avatart

Valósággal lesöpörte A bombák földjén című iraki háborús dráma az Avatart. A nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

Az Avatar szintén nyolc jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, ám James Cameron – Bigelow exférje – bevételi rekordokat döntő háromdimenziós fantáziaeposzának végül csak két elismerés jutott a londoni Királyi Operaházban.

Colin Firth is tarolt

A bombák földjén című film vitte el a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb fényképezésnek, a legjobb vágásnak és a legjobb filmhangnak járó díjat.

Bigelow az első női filmrendező a BAFTA-díjak történetében, aki a legjobb rendezőnek odaítélt kitüntetést vehette át.

Az év filmszenzációjának tartott Avatar a legjobb produkciós tervezés és a legjobb látványeffektusok díját kapta.

A legjobb férfi főszereplőnek járó idei BAFTA-díjat Colin Firth (A Single Man) érdemelte ki, a legjobb női főszereplő Carey Mulligan (An Education – Egy lányról) lett. A legjobb férfi mellékszereplő díját Christoph Waltz (Inglorious Basterds – Becstelen brigantyk), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mo’nique (Precious) vehette át.

A herceg is ott volt

A hétfő hajnalba nyúló gálának igazi királyi vendége is volt, Vilmos herceg személyében. A díjkiosztón bejelentették, hogy Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, aki apja után a második a brit trónutódlási sorban – – a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia új elnöke.

A fiatal herceg első hivatalos tevékenységeként az Akadémia tagjává avatta Vanessa Redgrave-et a színésznő több évtizedes pályafutásának kiemelkedő elismeréseként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik