Élet-Stílus

Duplázás, bukás és óvás Vancouverben

Az olimpia pénteki versenynapjának győztesei a norvégok voltak, akik két számban is aranyérmet ünnepelhettek, a sífutó Marit Björgen már a második bajnoki címét szerezte Vancouverben.

A norvégoknak kiváló napjuk volt: egy órán belül begyűjtötték negyedik és ötödik aranyukat is: előbb Aksel Lund Svindal győzött a férfiak szuper-óriásműlesiklásban, majd Marit Björgen diadalmaskodott a nők 15 kilométeres üldözéses sífutóversenyében. A korábban sprintben is aranyérmes Björgen az első duplázó lett a 2010-es játékokon.


Björgen, a duplázó (Galéria)

Björgen, a duplázó (Galéria)

Svindal nagy csatában nyert. A Super-G éppen hasonlóan nagy küzdelmet hozott a férfiaknál, mint korábban a lesiklás, akkor 15 versenyző, ezúttal 13-an voltak egy másodpercen belül a győztes idejéhez képest. Svindal, aki mindössze hét századdal lett második lesiklásban, két amerikai sízőt utasított maga mögé, Bode Millert (+0.28) és Andrew Weibrechtet (+0.31). Egy másik skandináv versenyző számára rosszul ért véget a száguldás: a 40 éves, ötödik olimpiáján szereplő svéd Patrik Järbyn – több társához hasonlóan – bukott, és helikopterrel kórházba kellett szállítani. Az első jelentések szerint agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett. Balesete miatt hosszú ideig állt a verseny.

Éremtábla (arany, ezüst, bronz)

Egyesült Államok 6, 6, 8
Norvégia 5, 3, 2
Németország 4, 5, 4
Kanada 4, 3, 1
Koreai Köztársaság 3, 2, 0
Svájc 3, 0, 1
Franciaország 2, 1, 4
Kína 2, 1, 1
Svédország 2, 1, 1
Ausztria 1, 2, 2
Oroszország 1, 2, 2
Hollandia 1, 1, 1
Ausztrália 1, 0 1,
Szlovákia 1, 1, 0
Csehország 1, 0, 1
Nagy-Britannia 1, 0, 0

Szkeletonban a nőknél a brit Amy Williams, a férfiaknál pedig a kanadai Jon Montgomery lett a bajnok. A verseny a jégteknőn túl folytatódott: Williams szabálytalannak vélt fejvédője miatt a házigazdák megóvták a végeredményt, ám – ahogy csütörtökön a hasonló okból benyújtott tiltakozást is – az illetékesek elutasították a beadványt. A kanadaiak azt állították, hogy a versenyző sisakján tiltott légterelő volt. A pályarekordot elérő Williams amúgy a műkorcsolyázó Robin Cousins 1980-as, Lake Placid-i sikere után az első brit, aki egyéni számban aranyat tudott szerezni téli ötkarikás játékokon.

Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik