Élet-Stílus

Két német arany, hazai boldogság

Két aranyérmet is nyert Németország a vancouveri téli olimpia keddi - magyar érdekeltség nélkül lezajlott - versenynapján, amelyen azért a hazai szurkolók is ünnepelhettek.

A németek új ötkarikás bajnokai a szánkós Tatjana Hüfner és a 10 km-es üldözéses sílövészetet megnyerő Magdalena Neuner lettek. A sílövők üldözéses versenyében másodikként rajtolt német hamar megelőzte a szlovák Anastazia Kuzminát, és az előnyét a célig megőrizte. Az üldözéses számban a versenyzőket a szombati 7,5 km-es sprintversenyben elért eredményeik szerint indították, Neuner szombaton ezüstérmet szerzett.
A fiatal, mindössze 23 éves, hatszoros világbajnok Neuner kétszer is hibázott a négy lövészet során, ennek ellenére fölényesen, több mint 12 mp-cel előzte meg az orosz születésű riválisát. A harmadik helyen a hibátlan lövőteljesítményt produkált francia Marie Laure Brunet végzett.

A férfiaknál 12,5 km-es üldözéses viadala után a kiválóan célzó Björn Ferry nyakába akasztották a legfényesebb medált. A női viadalhoz hasonlóan a férfiaknál is a szombati sprintverseny eredménye alapján indították a versenyzőket, ám míg a hölgyeknél az élcsoport nem cserélődött ki, addig a sok lövőhiba miatt a férfiaknál óriási változások történtek.
GALÉRIA

GALÉRIA

A legpontosabb és legkiegyensúlyozottabb a 31 éves Ferry volt, aki nyolcadikként, 72 mp hátrányból kezdte meg a viadalt a francia Vincent Jay mögött, azonban már a harmadik lövészet után nem sokkal élre állt, s végül fölényesen nyert. A második helyet, s ezzel az ezüstérmet a 12.-ként rajtolt osztrák Christoph Sumann szerezte meg, míg Jay szombati meglepetésaranya mellé most begyűjtött egy bronzot. Minden idők egyik érmekkel legszebben dekorált olimpikonja a norvég Ole Einar Björndalen (5 arany-, 2 ezüst-, 2 bronzérem) ezúttal csak a 7. helyen végzett.

Maelle Ricker révén újabb hazai aranyérem született a hódeszkások női krossz számában. A kanadaiak második elsőségét megszerző győztes nagy fölénnyel előzte meg a döntőben a francia Deborah Anthoniozt. A 2006-ban ötkarikás ezüstérmes, amerikai Lindsey Jacobellis meglepetésre rontott az elődöntőben, és végül csak ötödik lett.

A férfiak hasonló száma után a női gyorskorcsolyázók 500 m-es küzdelmét is dél-koreai versenyző, Li Szang Hva nyerte. Ebben a sportágban ez lett a Koreai Köztársaság történetének második ötkarikás aranya. A favoritnak számító, világbajnok és világcsúcstartó német Jenny Wolfnak be kellett érnie a második hellyel.

Kedden a tervezett hat helyett csak öt éremosztásra került sor Vancouverben, mivel férfi alpesi sízők férfi szuperkombinációját az erős havazás miatt vasárnapra halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik