Élet-Stílus

Intelligens szökőkút virít majd a Szabadság téren – videó!

Újabb állomásához érkezett a Belváros Új Főutcája projekt. Lerántották a „leplet” a titokzatos műtárgyról, ami a sétáló utca végén kap majd helyet.

Cselovszki Zoltán, a Belváros főépítésze már korábban kifejtette egy fn.hu-interjúban, hogy úgy véli, egy város akkor él és virágzik, ha abban nagy az egységnyi területre eső interakciók száma. Ezen javítanának jelentősen a Belváros új főutcájának megvalósítása során. Olyan megoldásokra törekedtek, amelyek valamilyen érzelmeket keltenek. Így a kerékpártároló vasak hulahoppkarikára vagy biciklikerékre emlékeztetőek, a pollerek nem egyenesen álló „Demszky-oszlopok”, hanem ívesen sorakozó fémelemek, a szemetesek szintén nem hétköznapi sárga kukák, hanem dizájnelemek.
Mindezeken túl, egy nagyobb léptékű és nagy fantáziájú alkotás is helyet kap majd a főutca tulajdonképpeni lezárásaként, a Szabadság téren. Az alkotás egy köztéri szobor és egy szökőkút mixe, olyan formán, hogy a szökőkút egy vízfüggönnyel zárja körbe azt, aki a szobor közelébe megy.

Rogán Antal polgármester ismerteti a projektet:


Persze amint el szeretnénk hagyni a vízfüggönyfalakkal lezárt területet közelebb lépve a vízfalhoz, az automatikusan leáll egy kis területen, mintegy kijáratot teremtve.

Mindenképpen látszik tehát, hogy a Belváros nem csak egysíkúan felújít és forgalmat csökkent, illetve lezár. A Belváros Új Főutcája projektben számtalan új megoldást alkalmaznak. LED-es világítás lesz az utcákon, WiFi mindenhol, droszt nélküli taxiállomások. A főépítész szerint a főutca egy aranyszál, ami újraegyesítheti a Belvárost.

A Belváros új Főutcája projekt keretében közel három kilométer hosszú, radikálisan csökkentett gépjárműforgalmú, egyszintű korzó valósul meg: a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6. utca vonalán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik