Élet-Stílus

A Facebookon gyászol India

A szombati merénylet óta már több mint 12 ezren csatlakoztak a Nyugodj békében púnai Német Pékség (R.I.P. Pune’s German Bakery) klubhoz a közösségi portálon. A felrobbantott étterem egyébként nagy népszerűségnek örvendett a turisták körében. A péksüteményeiről és frissen facsart gyümölcsleveiről híres falatozót szinte valamennyi utazási portál kihagyhatatlan púnai látványosságként tüntette fel.

Egy olasz és egy iráni állampolgár is van a nyugat-indiai város, Púna egyik zsúfolt éttermében történt pokolgépes robbantás kilenc halottja között. A szombati merénylet – amelyben még hatvanan meg is sebesültek, köztük 12 külföldi – a nemrégiben felújított meditációs központ közelében található, Német Pékség nevű étteremben történt. A robbantásnak nincs magyar, halálos vagy sebesült áldozata. A szombati robbantás volt a legsúlyosabb terrorcselekmény a 2008-as mumbai merénylet óta, amelynek 166 áldozata volt.

Gyűlnek az online gyászolók

A merénylet óta nemcsak a Facebookon alapított klubot (ahol február 20-án 18.55-kor egy ötperces gyertyagyújtásos megemlékezésre invitálnak), hanem a púnai étterem honlapját is elárasztották a külföldiek kommentjei, többek között dícsérve az ott fogyasztott gyógynövényteát, pitét, szendvicseket és omlettet.

A Nyugodj békében púnai Német Pékség a facebookon

A Nyugodj békében púnai Német Pékség nevű klub oldala a Facebookon

Számos olyan hozzászóló is akad, akik a Német Pékség közelében található, Osho Asram hindu meditációs és spirituális központ látogatójaként rendszeresen járt az étterembe. Akadnak olyan külföldiek is, akik az indiai utazásuk során fordultak meg a népszerű púnai vendéglátóhelyen, amelyhez hasonló étterem egyébként Nepálban, Kashmírban és Goában is működik.

Az USA óva int

A pokolgépes robbantást követően az USA és Nagy-Britannia nagyobb éberségre és óvatosságra figyelmeztette az Indiában tartózkodó állampolgárait. „Az amerikaiak a terrorista merényletek folyamatos fenyegetettségének vannak kitéve” – állt az USA nagykövetségének figyelmeztetésében, arra emlékeztetve Indiában utazgató turistáit, hogy a terroristák és szimpatizánsaik leginkább az amerikaiak és más nyugati turisták által látogatott helyeken követnek el merényleteket. Így volt ez a púnai Német Pékség esetében is, amely szinte valamennyi utazási portál toplistás púnai látványosságai között szerepelt. Akárcsak USA, úgy Nagy-Britannia is a robbantás után azonnal fokozottabb óvatosságra intette az Indiában utazgató állampolgárait.

A szombati merénylet óta a magyar külügyminisztérium – a szokásos óvatossági intések mellett – nem adott ki újabb figyelmeztetést az Indiába utazók részére. A tárcánál továbbra is az eddigi, általános (terrorizmus, járványok, egészségügy, tájfunok stb.) utazási tanácsai és figyelmeztetései vannak érvényben Indiára vonatkozóan.

Az indiai hatóságok a púnai merényletet követően három további indiai városban (Delhi, Kanpur, Indore) is jelentősebb biztonsági lépéseket foganatosítottak, különösen a repülőtereken, pályaudvarokon és piacokon, valamint a vasásrnap kezdődött, háromnapos goai fesztiválon is. Az indiai belügyminisztérium pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a közeljövőben megrendezésre kerülő sportesemények (többek között a Nemzetközösségi Játékok) biztosítását.

(fotó: MTI/EPA)

Kilenc áldozata volt a merényletnek (fotó: MTI/EPA)

Módosított célpont?

Egyes indiai terrorszakértők szerint a merénylők az utolsó pillanatban változtatták meg az eredeti célpontjukat, mert ott magasfokú biztonsági készültséget tapasztaltak. Így végül egy „puha (kevésbé védett) célpontot” választottak: a Német Pékséget. A terroristák minden bizonnyal az étteremtől pár lépésre található, a külföldiek körében népszerű Osho Asram hindu meditációs és spirituális központban vagy pedig a Chabad Zsidó Központban robbantottak volna eredetileg. Mindkét intézmény lehetséges célpontként már korábban fölmerült az indiai terrorizmusellenes hírszerzési információk során.

A merénylők azzal viszont nem számoltak, hogy az étteremben falatozó külföldiek többsége az esti órában már elhagyja a vendéglátóhelyet, és visszatér a jógaközpontba a 7 órakor kezdődő meditációra és esti imára. Amennyiben a a terroristák korábban hajtották volna végre a merényletet, sokkal magasabb lett volna az áldozatok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik