Élet-Stílus

Meghalt egy szánkós a megnyitó előtt

Meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki edzésén szenvedett balesetet.

A 21 éves versenyző a tréningen elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd hatalmas, 145 kilométer/órás sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott.
Az orvosi csapat azonnal a segítségére sietett, szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd a sérültet helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Irakli Japaridze, a grúz olimpiai delegáció vezetője Kumaritasvili halálos balesete után hangsúlyozta: nem tudja, hogyan halt meg a versenyző, de egy dolgot el tud mondani: a pálya nagyon rossz volt. Arra nem tért ki, mit ért az alatt, hogy „nagyon rossz volt a pálya”. Lehet, hogy a jég minőségére célzott (Vancouverben és a környéken egész nap esett az eső), vagy arra, hogy a pálya nem volt biztonságos. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a grúz szánkós tragédiáját nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a pálya rendkívül veszélyes, a pénteken az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott.

John Furlong, a vancouveri szervezőbizottság (VANOC) vezetője hangsúlyozta: mindenkit nagyon megrázott a tragédia, és osztoznak a család, a barátok, a csapattársak gyászában. “Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat” – nyilatkozta Jacques Rogge, a NOB elnöke.

GALÉRIA

GALÉRIA

Nodar Kumaritashvili a negyedik sportoló, aki téli olimpia alatt veszítette életét. Mindegyik tragédiában közös, hogy nem versenyen, hanem edzésen történt.

Tragédiák a játékokon

Az első két tragédia 1964-ben, Innsbruckban fordult elő. Előbb az osztrákok síelője, Ross Milne egy fának csapódott, majd egy brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypecki veszítette életét a tréningen. 1992-ben, Albertville-ben a svájci síelő, Nicholas Bochatay egy hóegyengető gépnek ütközött, rajta sem tudtak segíteni. A négy elhunyt sportolón kívül még egy osztrák orvos, Jörg Oberhammer halt meg téli ötkarikás játékokon: 1988-ban, Calgaryban a sípályát előkészítő gép alá esett.

A tragédia után a grúz delegáció fontolgatta, hogy visszalépjen-e a játékoktól, de Grúzia a tragikus pénteki szánkóbaleset ellenére résztvesz a vancouveri téli olimpián – jelentette be Nikoloz Rurua, az ország sportminisztere. „A nemzeti csapat úgy döntött, hogy hű marad az olimpiai játékok szellemiségéhez. Minden sportolónk az elhunyt versenyzőtársnak ajánlja az olimpiai szereplését” – jegyezte meg Nikoloz Rurua.
A szörnyű tragédia ellenére folytatódnak a férfiszánkósok edzései szombaton.

Ugyanakkor a szánkóversenyek szervezői később úgy döntöttek, hogy az erősebb nem képviselői lerövidített pályán küzdenek majd meg az egyes szám érmeiért: a férfiak is a nők számára kijelölt starthelyről indulnak neki a whistleri jégcsatornának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik