Élet-Stílus

Pelikán lakik a Gellért hegyen?

admin
admin

2010. 02. 11. 14:05

Az utóbbi hónapokban több helyen is feltűnt két borzas gödény, de a madarászok nem gondolták, hogy egyikük épp a fővárosban köt ki. Feltehetően a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein befagytak a vizek, a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.

A megfigyelt 2 pelikán közül az egyiket még tavaly március végén észlelték Tömörkény közelében, azóta több nagy halastavunknál is feltűnt – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A legtöbb megfigyelés a Hortobágyon volt, de év végén a bősi vízduzzasztónál is látták. Az utóbbi időben azonban eltűntek a szemünk elől. Mostani feltűnése azt jelenti, hogy néhány kóborló egyed hazánkban töltötte a telet.

A faj egyébként rövid távú vonuló, a Földközi tenger keleti medencéjében, a Nílus mentén tölti a zord hónapokat. A borzas gödény egykor hazánk területén is költött: a XVIII. és talán még a XIX, században is élt a délkeleti országrészek mocsaraiban. Mára ritka vendéggé vált, elsősorban az Alföldön szokták látni május és július között. Globálisan veszélyeztetett, vörös könyves faj, nemcsak a Kárpát medencében, de Európában is ritka a megjelenése. A legnagyobb fészkelőhelye a Duna-deltában van.

Borzas gödény (MME/Lendvai Csaba)

Borzas gödény (MME/Lendvai Csaba)

A gödényfélék nagytermetű vízi madarak, hatalmas csőrük alatt bőrzacskó van, ami tágulékony, így kiválóan alkalmas halfogásra. Két fajuk van mindössze, a rózsás gödény és a borzas gödény, állománya mindkettőnek erősen lecsökkent. A köznyelvben pelikánként emlegetjük őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.