Élet-Stílus

Lecsukják a prófétát?

Elszaladt az idő a utah-i mormonok felett: többnejűségért és gyermeklányok kiházasításáért, kiskorúak megrontásáért indulnak perek a XIX. századi szokások szerint élő egyházfik ellen. Elítélték Warren Jeffs „prófétát” is – írja a National Geographic Online.

Utah és Arizona határán az 1920-as és 1930-as években poligám családok telepedtek le. Azután érkeztek, hogy a beilleszkedni igyekvő mormon vezetők úgy döntöttek: felszámolják az egyházépítés hajnalán elfogadott poligámiát. Az „ellenállók” hívei 1935-ben ultimátumot kaptak: amennyiben nem hagynak fel a többnejűséggel, kiközösítik őket.

A gyülekezet zöme nemet mondott, mire a mormon egyház kivetette magából az flds-t. Az flds egészen pontosan a mormon egyház – hivatalos nevén: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (lds) – többnejűséget gyakorló szakadár felekezete, az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza (flds).

Amerikában sem sokan tudtak az flds létezéséről, egészen 2008 áprilisáig, amikor is a rendőrség rajtaütött a szekta egyik nyugat-texasi birtokán, az eldugott Yearning for Zion (Vágyunk Sion után) farmon. Napokon át követték az amerikai tévénézők, amint a szociális munkások és kivezényelt rendőrök 19. századi módi szerint öltözött asszonyok-gyermekek százait terelgetik föl az odarendelt iskolabuszokba.

A razzia azután következett, hogy egy lány felhívta a helyi gyermekvédőket: tizenhat éves, a farmon lakik, nem bírja tovább, hogy középkorú férje bántalmazza és szexuálisan zaklatja. Hihető volt amit a lány állított, mert köztudott volt, hogy a farm lakói az flds hívei, és vezetőjüknek már meggyűlt a baja a törvénnyel. Warren Jeffs „prófétá”-t azért ítélte el Utah bírósága, mert a birtokon illegális esküvőt cerebrált, 14 éves leánnyal esketett össze össze egy férfit.

Öt feleség, 46 gyermek, 239 unoka (fotó: Stephanie Sinclair

Öt feleség, 46 gyermek, 239 unoka (fotó: Stephanie Sinclair

Később a texasi fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a hatóságok mulasztást követtek el, ugyanis elégséges bizonyíték nélkül, jogtalanul vittek el a farmról több mint négyszáz gyermeket – nagy részük két hónapon belül visszakerült a családjához. Kiderült az is, hogy a segélykérő hívás nem a farmról, nem az flds valamelyik nőtagjától származott, így nem is szolgálhatott volna kellő indokkal a razzia foganatosításához.

Így vagy úgy, addigra már beindult a gépezet. A texasi hatóságok szakemberei elbeszélgettek a farmon élő várandós vagy már gyermeküket nevelő gyereklányokkal, és vizsgálni kezdték, hány kiskorú leányt „pecsételt” a felekezet korosabb férfiakhoz. A poligám házasság ugyanis törvénytelennek számít, bármi légyen is az flds hitvallása.

Miután lezárult a vizsgálat, vádat emeltek tizenkét egyháztag, köztük Warren Jeffs ellen, sok egyéb mellett bigámia és kiskorúak megrontása miatt. Raymond Jessop, a 2009 novemberében bíróság elé citált első vádlott, egy pontban már bűnösnek találtatott; a többiek tárgyalására idén kerül sor.

A cikk folytatását az NG.hu-n olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik