Élet-Stílus

Kik lehetnek a téli olimpia sztárjai?

Számos induló - köztük a magyarok - számára elsősorban a részvétel fontos. Vannak akik azonban éremért, érmekért utaznak Vancouverbe. Öt olyan sportolót gyűjtött össze az FAZ, akik a téli olimpia kiemelkedő sztárjai lehetnek.

Lindsey Vonn (alpesi sí)

Nagyon korán eldöntötte a kétszeres összetett Világkupa-győztes, hogy síelő lesz. A kis Lindsey egy sípálya mellett nőtt fel, és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy 11 éves korában az édesapja az egész családot Coloradóba költöztette. Ideális körülmények között készülhetett, és az eredmények nem is maradtak el. Első profi versenyét 2000-ben nyerte, első Világkupa-diadalára négy évet kellett várni. Újabb négy év elteltével megnyerte az összetett Világkupát, és tavaly sem talált legyőzőre.
Az olimpián három számban (lesiklás, szuper G, kombináció) abszolút favoritként állhat rajthoz, de feltehetően öt számban indul el, amennyiben a decemberben összeszedett kisebb kézsérülése nem hátráltatja.

Kik lehetnek a téli olimpia sztárjai? 1

Négy éve Torinóban egy komolyabb sérülés miatt meg kellett elégednie egy hetedik, és egy nyolcadik hellyel. Idén óriásiak az elvárások vele szemben, de az amerikai fejben is verhetetlennek tűnik, amióta nem édesapjával, hanem férjével Thomas Vonnal készül.

Sidney Crosby (jégkorong)

Nincs könnyű dolga annak a fiatal kanadai sportolónak, aki a világ legerősebb hokiligájában akar meghatározó szerepet játszani. Az Európából „importált” sztárok mellett a kanadai játékosok sokszor esetlennek tűntek, így nem csoda, hogy hatalmas várakozás előzte meg a 18 éves Sidney Crosby bemutatkozását az NHL-ben.

Az óriások mellett a maga 180 centiméterével eltörpülő Crosbyval a liga leggyengébb csapata, a Pittsburgh Penguins esélyessé vált, és a legutóbbi két szezonban bejutott a Stanley-kupa döntőjébe. Tavaly meg is nyerték az alapszakaszonként 30 gólt átlagoló center vezérletével a kupát. A még mindig csak 22 éves játékos a góljai mellett a társakat is remekül szolgálja ki, nem csoda, hogy a klubja évente 9 millió dollárral próbálja marasztalni.

Négy éve Kanada hokiválogatottja a szégyenteljes hetedik helyen zárta az ötkarikás játékokat, idén azonban a hazai szurkolók egyértelműen aranyérmet várnak Crosbyéktól.

Jevgenyij Pluscsenko (műkorcsolya)

Címvésőként érkezik Vancouverbe a 27 éves orosz, akit a rajongói csak Cárként becéznek. Jevgenyij Pluscsenko a torinói aranyérmét követően visszavonult, ám tavaly úgy döntött, hogy ismét jégre lép. A zsenialitása nem kopott meg az elmúlt években, a tallinni Európa-bajnokságon meggyőző produkcióval, és nem mellesleg hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a riválisokat.

Kik lehetnek a téli olimpia sztárjai? 1

A pályafutását évekre megszakító térdsérülésének nyoma sincsen, az ugrásai ugyanolyan dinamikusak, mint négy éve, ráadásul az előadásmódja sokat javult. Tudatosan játszik a közönséggel, és természetesen a bírákkal Pluscsenko, hihetetlen önbizalmának köszönhetően úgy tűnik, könnyedén állja a legnehezebb figurákat is.

Shaun White (snowboard)

Verhetetlen? Az idei eredmények alapján nagyon úgy tűnik. Sokan eleve úgy tartják, hogy kizárólag az a kérdés, ki végez a dobogó alsó fokain Vancouverben. A teljes élmezőnyt már 15 éves korábban lealázó Shaun White a félcsőben idén nem talált legyőzőre, új, rendkívülien bonyolult figuráit a riválisok képtelenek leutánozni.

A reklámszerződéseivel évente több mint 10 millió dollárt bezsebelő White a tavalyi év nagy részét gyakorlással töltötte egy privát használatú félcsőben, és a múlt heti X-Games-en olyan trükkökkel kápráztatta el a közönséget, amelyek láttán az ellenfelei is csak pislogtak.

Ole Einar Björndalen (biatlon)

Ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világbajnok, Világkupa-győzelemből jelenleg 91-et számlál. Ő az egyetlen sílövő, aki mind a 4 egyéni számot megnyerte egy olimpia keretein belül. Ole Einar Björndalen a biatlon legnagyobb sztárja, és 36 éve ellenére minden bizonnyal idén is ott lesz a dobogón, mint az öt számban.

Kik lehetnek a téli olimpia sztárjai? 1

A norvég zseni szerényen úgy nyilatkozott néhány hete, hogy megelégedne két éremmel is, de akik ismerik tudják, hogy Björndalen maximalista. Nem véletlen, hogy Kannibálnak becézik. A torinói játékokon meglepetésre csak egy ezüst-, illetve bronzérmet nyert, idén azonban semmit nem bízott a véletlenre, a legutóbbi két Világkupa-versenyt ki is hagyta, hogy a legjobb formában érkezzen Vancouverbe.

Sífutásban a fiatalok közül már többen is megelőzik, a lövőállásban azonban senki sem olyan gyors, mint a veterán norvég. Idei VK-győzelmeit is elsősorban annak köszönheti, hogy fejben megverte riválisait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik