Élet-Stílus

A Hópárduc a téli olimpia sztárja

Síelőket egy James Bond-filmben látott először, havat pedig 10 évvel ezelőtt a londoni Heathrow repülőtéren. Akkor ezt jó ómennek tartotta, és 2 évre rá sílécet is ragadott a ghánai exszafarivezető, Kwame Nkrumah-Acheampong, aki leopárdmintás síruhájával már most a közelgő olimpiai játékok sztárja.

A brit síugró, “Eddie, a sas” és a jamaicai bobcsapat után itt az új kedvenc: a síruhájáról Hópárduc névre keresztelt ghánai sportoló. „Bebizonyítom, hogy megállom a helyem a világ legjobb síelői között” – nyilatkozta legutóbb Kwame Nkrumah-Acheampong, Ghána első és egyetlen olimpikonja, aki a szlalom és az óriás-műlesiklás számokban indul Vancouverben.

Hogyan adja síelésre a fejét egy ghánai fiatalember? A 35 éves Nkrumah-Acheampong Glasgow-ban született, ahol az apja a doktori tanulmányait folytatta. Gyerekkorában a kies Skóciából a napsütötte Ghánába települt vissza a szüleivel, a fővárostól egy óra járásra lévő kisvárosba. Az afrikai országban szafariutakat vezetett, majd 2000-ben Angliába költözött át. A meghatározó repülőtéri havas élmény után 2 évbe telt, amíg újra hó közelébe jutott: recepciós lett a Milton Keynes-i Xscape síközpontban, ahol végre sílécet is csatolhatott a lábára, mivel ingyen bejárhatott a fedett lesiklópályára. Innen már csak egy ugrás volt, hogy az igazi lejtőket is meghódítsa.

„A síelés egy extrém sport, én pedig mindig is szerettem a kihívásokat” – hangoztatja Hópárduc, aki horrorisztikusnak nevezte az első lecsúszási élményeit. Edzője, Dave Jacobs segítségével – aki olyan hasznos tanácsokkal látta el, mint például: Ne fordulj vissza, menj csak lefelé! – végül legyőzte a lesiklástól való félelmeit.

A ghánai sportoló már 2005-ben megpróbálkozott a torinói olimpiára való kijutással, ám nem ért oda időben az Iránban rendezett kvalifikációs fordulóra: repülőgépe ugyanis kényszerleszállt Amszterdamban, mert eljegesedtek a szárnyai. 2009-ben viszont már sikerrel kvalifikáltatta magát a vancouveri téli olimpiára. A selejtezők során 137,5 pontot szedett össze, így bőven belefért a 120-140-es ponthatárba.

A kétgyermekes Nkrumah-Acheampong a sportkarrierje mellett arra is fordít energiát, hogy népszerűsítse hazájában a téli sportokat. Egyrészt megalapította a Ghánai Téli Olimpiai Szövetséget, másrészt gőzerővel dolgozik azon, hogy a 2014-es téli olimpia kezdetéig megépüljön egy mesterséges sípálya Mamfe városánál, Akuapem Hillsben. Sőt, még jótékonykodik is: a szponzoroktól kapott összeg egy részét a kihalás szélén álló hópárducok megmentésére fordítja. Így már érthető a leopárdmintás síruhája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik