Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása

Február első hétvégéjére leginkább a filmszemlét ajánljuk, de jön Henry Rollins, a Dub Pistols és lesz Cinetrip, valamint Mangalica-fesztivál is. A tévéműsorokból szintén magyar filmeket választottunk. Programajánló.

péntek, február 5.

Az este legérdekesebb programjának a Corvintetőn szervezett buli ígérkezik: konkrétan majdnem Dub Pistols-koncert, és majdnem Folkfree-koncert lesz. Az elmúlt években különös brit-magyar kapcsolat szövődött ugyanis: a breakbeat-bigbeatet rockzenével sok-sok világslágert kotyvasztó, legendás brit Dub Pistols, a tekerőlant-alapú népzenében, elektronikus és világzenei stílusokban egyaránt jeles hazai Folkfree és a két dumagép, a leginkább a Freestylersből ismert MC SirReal és a Phoenix Quarter-arc KW Arms közös produkciói mára eseményszámba menő emlékezetes fellépéseket és hangfelvételeket jelentenek. Barry Ashworth, a Dub Pistols állandó arca különleges szettel készül a Corvintetőre, ahova elhozza jó barátját, MC SirRealt, miközben minden egymásba folyik, hiszen a neves MC természetesen a legutóbbi Folkfree-lemez szellemében az általa nagyra becsült magyar zenekarral is fellép KW Arms társaságában.

Kiállítás

Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása 1

Miközben az olasz reneszánsz mesterek kiállítása még nyitva tart február közepéig, január 28-án megnyílt az új gigatárlat, a Degas-tól Picassóig is. Rekordlátogatottságra számítanak.

bővebben>>

Családi

A Marczibányi Téri Művelődési Központban adja elő a Gingallót Szalóki Ági. Az albumon népdalfeldolgozások, valamint József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és Szabó T. Anna énekelt versei kaptak helyet. A koncert 60 perces interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. „Szeretném, ha a Gingalló eljuthatna olyanokhoz, akik békességre, reményre, közösségre, szeretetre vágynak. Azokhoz, akik szeretnek énekelni, táncolni, nevetni, ölelkezni, játszani. A másik szemébe nézni, segíteni másoknak. Azokhoz, akik szomorúak voltak, de megvigasztalódtak. Szeretném, ha ezek a dalok előcsalnák a kisgyereket a felnőttekből. Láttatnának és éreztetnének. Szerettetnének” – írja az énekesnő.

Könyv

Ayn Rand: Veszett világ


Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása 1

Ayn Rand korszakalkotó regénye – amely először 1957-ben jelent meg – több mint négy évtizede bestseller, és egyúttal intellektuális mérföldkő. Olyan emberről szól, aki azt mondta, hogy megállítja a világ motorját – és megtette. Ez a roppant távlatokat átölelő regény emberi életek és sorsok bámulatba ejtő panorámáját tárja elénk: az értéktelen világfivá váló teremtő géniusztól… a nagy acélgyárosig, aki nem tudja, hogy saját pusztulásáért dolgozik… a filozófusig, aki kalózzá válik… a zeneszerzőig, aki megdicsőülése éjszakáján mond le a karrierjéről… a nőig, aki egy transzkontinentális vasutat irányít… a pályaudvar alagútjainak legalacsonyabb pályamunkásáig. Az emberfeletti hősök és gazemberek kavalkádja, a jó és a rossz feltornyosuló kérdéseit feszegető Veszett világ Ayn Rand mesterműve. Ez a regény valóságos filozófiai forradalom, akcióthriller formában elbeszélve.

Tévé

Ha nem a filmszemlén nézzük az új magyar filmeket, akkor nézzük a tévében a régebbieket!

péntek, február 5.

Duna Tv, 22:00

Friss levegő

Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása 1

Kocsis Ágnes alkotásában Viola még mindig nagyon szép nő, akit lánya Angéla szégyell. A kommunikáció közöttük már szinte lehetetlenné vált. Csak a kedvenc sorozatukat nézik mindig együtt, soha nem mulasztanak el egy részt sem. Valószínűleg titkon mindketten szerelmesek a főszereplőbe. Viola ott dolgozik, ahol senki sem akar dolgozni. Keresi az igazi férfit, akit szeretni tudna. Angéla szép ruhákat szeretne tervezni. Valami másra vágyik. Egy másik életre. Friss levegőre.

szombat, február 6.
Duna Tv, 21:00

Mázli

Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása 1

Keményffy Tamás filmje tavaly elhozta a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő díját is a szemléről. A történet Ógyarmaton, egy szegény zsákfaluban játszódik az osztrák-magyar határon. Egy napon az ott élőkre mosolyog a szerencse. Felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árusítást. Dől a pénz! Mindenki boldog és elégedett. Egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül. Megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti a válságmenedzsert, egyenesen a rendőrség karjába. A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek nem szoktak jól elsülni.

vasárnap, február 7.
Duna Tv , 22:25

Iszka utazása

Menjek vagy maradjak – Dub Pistols vagy Iszka utazása 1

Bollók Csaba 2007-es Filmszemle-díjas mozija egy “igen-igen kemény világról”‘ szól. Iszka, a Déli-Kárpátok bányavidékén az utcán nő fel, viszontagságos gyerekkora után idő előtti felnőtté érik, feketekereskedők hálójába kerül, miközben kalandos utazása során eljut a Fekete-tengerig. A film igaz történeten alapul, főszereplője, – az ösztönös tehetségű, a fiatal Czinkóczi Zsuzsához hasonlítható – Varga Mária gyakorlatilag saját magát alakítja. Megrázó, megdöbbentő alkotás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik