Élet-Stílus

Életveszélyes a pécsi színház?

Épületének rossz állapota miatt "bármi megtörténhet" a Pécsi Nemzeti Színházban Simon István, a teátrum igazgatási igazgatója szerint; de bíznak benne, hogy az intézmény még azelőtt átesik a szükséges felújításon, hogy állagromlása miatt a közönség vagy az alkalmazottak veszélybe kerülnének.

Simon István elmondta: elképzelhető, hogy a jövőben előadások maradnak el, vagy szakadnak félbe. Az biztos, hogy a legszükségesebb munkálatokat májusig akkor is el kell végezni, ha a kivitelezés idejére be kell zárni az teátrumot.

Az igazgató utalt rá, hogy a színház 115 éves épülete 1986 és 1991 között nagyrekonstrukción esett át, akkor Közép-Európa legmodernebb ilyen intézménye volt. Ma azonban beázik, erkélyét ideiglenesen megerősítették, hogy ne szakadjon le.

Simon István arra a kérdésre, hogy honnan lesz pénz a szükséges beruházásokra, nem tudott válaszolni. Elmondta, a város évekkel ezelőtt még 800 millió forintot költött volna a beruházásra, ez az összeg azonban 500, 300, majd 290 millió forintra csökkent, most pedig már csak 40 millióról van szó, arról sem hivatalos forrásból, hanem a sajtóból értesültek. Rámutatott: csak az erkély rendbetétele nettó 50 millió forint lenne, a színház teljes rekonstrukciójának költségét másfél milliárd forintra becsülik.
Simon István arra a kérdésre, hogy kapott-e magyarázatot valakitől arra, hogy a mintegy 45 milliárd forintos Európa Kulturális Fővárosa programot, azon belül számos nagy építkezést megvalósító Pécs miért nem áldozott színháza felújítására, az igazgató nemmel felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik