Élet-Stílus

Bezár a Lennon-múzeum Japánban

A látogatók számának drasztikus visszaesése miatt bezárják a tíz éve működő John Lennon emlékmúzeumot Japánban.

A Szaitama városban Lennon születésének hatvanadik évfordulóján, 2000. október 9-én megnyílt múzeum fennállása alatt a becslések szerint 550 ezer látogatót fogadott. Az egykori Beatles tag rajongói az első évben valósággal megrohamozták az 1980-ban meggyilkolt zenész világon elsőként létrehozott múzeumát: 124 ezer látogatót regisztráltak.

Az érdeklődés azonban évről évre apadt, és az üzemeltető, a Taiszei Múzeum a városi önkormányzat adatai szerint végül százmillió jenes adósságot halmozott fel az elmaradt bevételek miatt. Ám amikor kiszivárgott a hír, hogy a szaitamai Super Arenában elhelyezett múzeum tavaly decemberben bezárja kapuit, a rajongók aláírásgyűjtésbe kezdtek a megmentéséért.

A pénzügyi helyezet azonban nyilván nem rendeződött, mivel csütörtökön a Yoko Onóval, Lennon özvegyével történt megállapodás után a Taiszei vállalat bejelentette, hogy az emlékkiállítás szeptember 30-án végleg bezár.

Ono hozzájárulásával a múzeum Lennon 130 személyes tárgyát állította ki, köztük a gitárjait, szemüvegét és dalszöveg-kéziratait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik