Élet-Stílus

A maci szerint előbb-utóbb jön a tavasz

Az állatkert macija az árnyékát meg is látta, meg nem is kedden, tehát biztosan állíthatjuk, hogy jön is, meg nem is a tavasz.

Több száz óvodás és kisiskolás – kezükben kis plüssmacikkal – várta izgatottan kedd délelőtt az állatkertben, hogy amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony napján előjön a maci a barlangjából, meglátja-e az árnyékát. Háromnegyed 11-ig sütött a nap, ám a “modern városi medve” a sajtóeseményhez igazodva, csak 11-kor jelent meg az etetésen. De addigra beborult.


Nem lehet tehát egyértelműen megmondani, ez pontosan mit jelent: közeleg a tavasz, mert a medve nem látta meg az árnyékát, vagy épp ellenkezőleg, elhúzódó télre számítsunk. Helyszíni tudósítónk szerint még az állatkert szóvivője, Hanga Zoltán is azt javasolta, hogy kérdezzük meg a veresegyházi medvefarmon élő kollégákat is, hogy az ottani macik szerint mire számítsunk. A zavar abból is adódott, hogy falatozás közben végül mégiscsak kikukkantott a nap a felhők mögül, tehát láthatta az állatkerti medve az árnyékát.

Az eseményre összegyűlt gyerekeket nem zavarta a meteorológiai bizonytalanság, dallal, tánccal köszöntötték a macit.

A népi hagyomány szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a téli álmot alvó medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy, és folytatja az alvást. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó télre számíthatunk. Ha viszont hideg, téli időt talál, kint marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, rövidesen megenyhül az idő.

Olvasói sztorik