Élet-Stílus

Hivatalos a legújabb pontrendszer

Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség Forma-1-es bizottsága is jóváhagyta, gyakorlatilag hivatalossá vált a 2010-re érvényes új pontrendszer. Az időmérős gumiszabályok is változnak.

Bár forma szerint a nemzetközi szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának két napon belül még végső jóváhagyását kell adnia, de mostanra gyakorlatilag hivatalossá váltak a csapatok által 2010-re javasolt újabb szabályváltoztatások.

Az FIA Forma-1-es bizottságának tegnapi ülésén megegyeztek a pontrendszer további módosításáról, amelynek keretében a győzelem és a második hely közötti különbséget növelik meg. 2010-ben tehát így oszlanak el a pontok az elsőtől a tizedik helyezésig: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

A bizottság a csapatok új, a “show-t javító” ötletére is rábólintott, azaz a stratégia megkeverése érdekében az időmérő utolsó szakaszába bejutott tíz pilótának vasárnap ugyanazzal a gumival kell majd rajtolnia, amelyet a Q3-ban használt.

További változtatás a gumik terén, hogy idén a csapatok pilótánként egy hétvégére a korábbi 14 helyett csak 11 szett száraz abroncsot kapnak majd. A pénteki edzések esetleges gumispórolós üresjáratainak kiküszöbölésére a csapatoknak – akár használták, akár nem – az első edzés után egy, a második után pedig két szett gumit kell visszaadniuk, azaz nem éri majd meg tartogatni őket.

A csapatok szervezete, a FOTA egyezsége után az F1-bizottság a dupla diffúzorokat 2011-től kizáró műszaki szabálymódosítást is jóváhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik