Élet-Stílus

9 Oscar-jelölést kapott az Avatar

Kilenc Oscar-díjra jelölték az Avatart és A Bombák földjént, így a két legfontosabb kategóriában, a legjobb filmért, és a legjobb rendezésért is versenyben állnak egymással. A legjobb filmért idén tíz film versenyez. Ennek köszönhetően még egy animációs film is bejutott a versenybe.

Idén a tíz film, amely indul a legnagyobb elismerést jelentő szoborért: az Avatar, a Becstelen brigantyk, A bombák földjén, az Egek ura, a Fel, az Egy lányról a The Blind Side, a Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, az A Serious Man és a District 9 – adta hírül az Oscar-díj hivatalos oldala.

A legjobb rendező díjáért már csak öt film direktora indul. Kathryn Bigelow (A bombák földjén), James Cameron (Avatar), Quentin Tarantino (Becstelen brigantyk) Jason Reitman (Egek ura) Lee Daniels (Precious)

A férfi főszereplők között Jeff Bridges (Crazy Heart), Colin Firth (A Single Man) George Clooney (Egek ura), Morgan Freeman (Invictus) Jeremy Renner (A bombák földjén) kapta azt a kitüntetést az amerikai filmakadémiától, hogy a legjobb öt közé választotta.

Tom Sherak, az amerikai Mozgókép-művészeti és -tudományi Akadémia elnöke és Anne Hathaway amerikai színésznő a legjobb film kategóriájának Oscar-díjára jelölt alkotásokat jelenti be (fotó: MTI/EPA)

Tom Sherak, az amerikai Mozgókép-művészeti és -tudományi Akadémia elnöke és Anne Hathaway amerikai színésznő a legjobb film kategóriájának Oscar-díjára jelölt alkotásokat jelenti be (fotó: MTI/EPA)

A női főszereplők között Meryl Streep (Julie és Julia), Sandra Bullock (The Blind Side), Carey Mulligan (Egy lányról), Gabourey “Gabby” Sidibe (Precious), Helen Mirren (The Last Station) volt az öt kiválasztott, akik közül majd egy szobrot kap.

A holtversenyben a legtöbb jelölést begyűjtő Avatar a legjobb rendezés, a legjobb film mellett megkapta a legjobb művészeti rendezés, a legjobb operatőr, a legjobb vágás, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés és a legjobb látványvilágért járó jelölést. Bár James Cameron a Golden Globe átadóján felhívta a figyelmet, az animációs filmben látható színészi játékra (mondván a szereplők arcjátékát modellezték le), az amerikai filmakadémia ezt nem különösebben értékelte.

A bombák földjént a legjobb film, a rendezés, a férfifőszereplő, az operatőr, a vágás, a filmzene, a hangvágás, a hangkeverés és az eredeti forgatókönyv kategóriájában jelölték.

Tarantino filmje nyolc, a Precious és az Egek ura hat-hat jelölést válthat díjra a március 7-i Oscar-gálán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik