Élet-Stílus

Ki az a Kádár János?

A tavalyi Sziget Fesztiválon alig több mint minden második fiatal ismerte fel Kádár János portréját. Grósz Károly, Németh Miklós fotója minden tizediknek volt ismerős. Egy átlag magyar fiatal szerint jobb volt élni a rendszerváltás előtt, mint ma.

Az országos reprezentatív felmérés azt mutatta ki, hogy a 18-30 évesek szerint nemcsak a Kádár-korban, hanem a Horthy- és a Rákosi-érában is jobb volt itt az élet, mint ma. Ebben persze az is fontos szerepet játszik, hogy fogalmuk sincs, milyen volt az élet az ötvenes évek elején vagy a két világháború között, és a Kádár-korról is csak a családi legendárium nosztalgikus pozitívumai szintjén hallottak – mondta el a kutatásvezető, Vásárhelyi Mária korábban az fn.hu-nak.

Mint a fenti videóból is kiderül, a fiatalok jelentős része egy sajátos, magyar harmadik útban látná a kiutat. Ezt Vásárhelyi szerint nem nagyon lehet értelmezni, csak a jelen tagadásaként. A szocializmusba nem vágynak vissza, de a mai kapitalizmust sem akarják. Egy kommunisták nélküli szocializmust, vagy egy tőkések, és magántulajdon nélküli kapitalizmust akarnak.

A 2009-es Sziget Fesztiválon is volt egy kutatásunk. Ott nyilván az átlagosnál magasabb státuszú, középosztálybeli, képzett, a világra nyitottabb fiatalok vannak többségben. Az derült ki, hogy körükben jóval nagyobb az új megoldásokat kereső LMP és a Jobbik támogatottsága. És az is kiderült, hogy ezeknek a fiataloknak már nem Orbán Viktor a megoldás. Arra a kérdésre, hogy a mai politikai életben ki a számukra a legellenszenvesebb szereplő, a legtöbben Orbánt említették – mondta Vásárhelyi Mária.

A videóból az is kiderül, hány százalékuk ismerte fel a Nagy Imre-temetésen, vagy a köztársaság kikiáltásán készült fotót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik