Élet-Stílus

Spanyolország maradt a trónon

Spanyolország ötödször, sorozatban harmadszor nyerte meg a Futsal Eb-t, miután a magyarországi torna döntőjében legyőzte Portugáliát.

A két csapat már a csoportkörben is találkozott, és akkor simán, 6-1-re nyertek a spanyolok. A világ nem fordult nagyot hat nap alatt, a címvédő a debreceni döntőben is jobbnak bizonyult a portugál válogatottnál. Az első félidőben Spanyolország jelentős fölényben játszott, s a szünetig kétgólos előnyt szerzett – és ez még a portugálokra nézve volt hízelgő. Ortíz 9. percben szerzett találatát követően Javi Rodríguez látványos mozdulattal, a kapunak háttal sarokkal (!) lőtt a bal alsó sarokba úgy, hogy a labda közben egyik védő lábai között is áthaladt. A folytatásban a spanyolok domináltak, de csak helyzetekig, illetve egy – jogosan – meg nem adott gólig és egy kapufáig jutottak.

Spanyolország maradt a trónon 1

Az idő előrehaladtával több mind több kockázatot vállaló portugáloknak is akadtak helyzeteik, igaz, a spanyolok ellentámadásiban is rendre benne volt a gólveszély. Bébé és Luis Amado azonban lehúzta a rolót – egyszer utóbbit is kisegítette a kapufa -, így az eredmény sokáig változott. Egészen 36. percig, amikor az egyik portugál játékos rossz helyre passzolt, éppen Lint hozta helyzetbe, aki nem is hibázott. A portugál csapat a hajrában a vészkapust vetette be, és jelentős izgalmat csempészet az utolsó percekbe Gonçalo Alves és Joel Queirós góljaival – főleg az első, a jobb felsőt kipókhálózó lövés ment élményszámba. De az utolsó szó a spanyoloké volt, Daniel állította be a 4-2-es végeredményt. A hetedik Európa-bajnokságon a spanyolok ötödik, zsinórban harmadik sikerüket aratták, egyszer ezüstérmesként, egyszer pedig bronzérmesként zártak.

A harmadik helyért vívott találkozón a csehek visszavágtak az azerieknek a csoportkörben elszenvedett 6-1-es vereségükért: szombaton 5-3-re nyertek, s a bronzérem lett a jutalmuk. Az érmeket és a trófeát Michel Platini UEFA-elnök adta át.

Futsal-Eb, döntő:
Spanyolország-Portugália 4-2 (2-0)
Gól: Ortíz (9.), Javi Rodríguez (13.), Lin (36.), Daniel (40.), illetve Goncalo Alves (38.), Joel Queirós (39.)

A 3. helyért:
Csehország-Azerbajdzsán 5-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik