Élet-Stílus

Nem lesz szmogriadó

Nem lép életbe pénteken Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, mert javult a levegő minősége, de a tájékoztatási fokozatot elrendelik.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor koncentrációja napi átlagban meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter küszöbértéket, ezért kell a tájékoztatási fokozatot elrendelni.

A tájékoztatási fokozat életbe lépésével – a rendeletnek megfelelően – Demszky Gábort főpolgármester önkorlátozásra kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket, különösen kérve a gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését.

A szállópor magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik