Élet-Stílus

Ma is reszket a csokipofa

admin
admin

2010. 01. 29. 18:00

Ma ünnepli 85. születésnapját Kemény Henrik, a magyar bábszínészet élő legendája, Süsü, Hakapeszi maki megálmodója. Legismertebb figurája, Vitéz László kalandjain nagyanyáink éppúgy kacagtak gyerekkorukban, mint a gyerekeink ma. Átbábozta a 20. századot.

A gyerekek ma is tiszta szívből kacagtak, és belekapcsolódtak a műsorba – mondta az fn.hu-nak egy előadása után a művész. Szerinte ez a titka a négygenerációs sikerének. „Annyi változást azért érzékelek, hogy a gyerekek egyre nyíltabbak, bátrabbak lettek. Az első öt perc után már belekiabálnak az előadásba. Erre nekem oda kell figyelni. Ha mond valamit az egyik kissrác, Vitéz László odafordul hozzá és rögtön reagál rá. Ezen a kissrác persze meglepődik, hiszen közvetlen hozzá beszél a főhős, de nagyon élvezi a helyzetet” – magyarázta a Kossuth-díjas bábművész.

„Ahogy a papa a nagyapától, és én tőle átvettem a bábozást, abban a formában már nem viszi tovább senki ezt az örökséget. Családom sajnos nincs. Tanítványok vannak ugyan, de – nem akarok kritizálni senkit – ők a saját képükre alakítanák a dolgokat … Amíg élek, addig játszani akarok” – mondta Kemény Henrik.

Kemény Henrik

Született 1925. január 29-én, Budapesten.

Átbábozta a 20. századot. Hatévesen, 1931-ben már fellépett édesapja bábelőadásán. Vitéz László ugyanúgy püfölte a csokipofákat, paradicsompofákat – és a gyerekek ugyanúgy szívből kacagtak ezen – a Horthy-, Szálasi-, Rákosi-, Kádár-rezsimben, mint ma. Vitéz László mellett ugyanúgy a nevéhez fűződik a Zsebtévé Hakapeszi Makija és Furfangos Frigyese, mint Süsü a sárkány bábfigurája. Mostanában már nagyon ritkán lép fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.