Élet-Stílus

Orbán nem adna pénzt a profi focira

admin
admin

2010. 01. 28. 15:38

A profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont kell költségvetési pénzt költeni Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint.

A politikus ezt azon a csütörtöki egyeztetésen mondta, melyen az NB I-es csapatok vezetői vettek részt – a magyar szövetség egyik megüresedett elnökségi tagsági helyére pályázó – Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának meghívására a felcsúti Puskás Akadémiához tartozó alcsútdobozi Sport Hotelben. Orbánt a klubvezetők hívták meg a tárgyalásra.

“A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni” – mondta Orbán Viktor az MTI-nek. “Amire viszont kell, az az iskolai sport, az utánpótlás-nevelés, és nem csak a labdarúgásban, kellenek kézilabda-akadémiák, vívóközpontok és így tovább. A következő kormány az új generációk, a fiatalok egészségét, oktatását elsőrangú, ha úgy tetszik, klebelsbergi fontosságú kérdésnek tekinti majd, ezért oktatásra, kultúrára, sportra mindig lesz pénz! Mert a pénz olyan, mint az idő, arra jut, amire akarjuk, hogy jusson”.

Orbán az MLSZ-ben Kisteleki István elnök lemondásával előállt helyzetről is beszélt. Szerinte “olyan MLSZ-re lenne szükség, amely képes komoly és fontos programokat kidolgozni és végrehajtani, mert ha ilyen lesz, akkor az állam partner lesz például abban, hogy a sokszor méltatlan állapotban lévő falusi és amatőrpályák, öltözők megújuljanak, vagy újrainduljanak az iskolai bajnokságok”.

“A jelenlegi helyzetben olyan MLSZ-elnökre lenne szükség, akinek nem növeli a tekintélyét az, hogy ő lesz a szövetség vezetője, az MLSZ tekintélyét viszont nagyban növeli, hogy ő az elnök. De hogy az elnökségnek le kellene-e mondania, hogy pontosan miként zajlik az újrakezdés, ezekben a kérdésekben a politika nem lépheti át a mozgásterének a határait” – mondta Orbán.

A stadionrekonstrukció kapcsán megjegyezte, arra bíztatja a labdarúgás vezetőit, hogy nagy rendezvényekben gondolkodjanak, hozzanak Magyarországra jelentős eseményeket, mert az ilyenek mindig elősegítik, hogy fejlődjenek a létesítmények. Hozzátette: “Debrecen városa például megdolgozott érte, régen kiérdemelte, hogy a kormány a partnere legyen egy új stadion megépítésében”.

“Nézem az Afrikai Nemzetek Kupája mérkőzéseit, amelyek Angolában zajlanak. Ezeket az afrikai stadionokat és egyes magyar pályákat látva felvetődik a kérdés, hogy Angola tartozik-e a harmadik világhoz avagy Magyarország” – jellemezte a magyar stadionok helyzetét Orbán.

A futballhuliganizmus kapcsán úgy válaszolt újságírói kérdésre, hogy “a szükséges jogszabályok tervezetét a Fidesz elkészítette, és várja a választások eredményét, hogy megváltoztathassa a törvényeket”.

Orbán Viktor január 5-én a Magyar Olimpiai Bizottsággal is egyeztetett, s akkor kijelentette, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.