Élet-Stílus

Rendhagyó nyitógála lesz a szemlén

A szemletanács elnöke, Novák Emil csak annyit árult el az idei filmszemle ünnepélyes kezdőceremóniájáról, hogy Garas Dezső fogja megnyitni, és több teremben zajlik majd egyszerre.

A nagy titokzatosság ellenéra a Szigorúan mozi című megnyitó programja a szemle honlapján megjelent, amelyből kiderült, hogy A MOM park bejárati szintjen Frenák Pál társulat mozgásszínházi produkciója lesz 2 előadásban, amit a Honvéd Táncszínház művészeinek felvezető táncelőadása követ a MOM park közösségi tereiből a MOM moziba. Itt lesz a Muzsikás együttes koncertje, majd a MOM mozi előterében a Sebő Együttes lesz. Itt következik a nyitófilm, Jancsó Miklós nagy összegző munkája, az Oda az igazság. Tippünk szerint ez előtt nyitja majd meg Garas Dezső a filmszemlét. Végül jöhet a film alkotóinak bemutatása és a Mitsoura Együttes koncertje.

A 41. Magyar Filmszemle február 2-től 8- ig tart, a vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház adnak otthont. A nyitóünnepségre február 2-án a Palace MOM Parkban kerül sor, az idei szemle nyitófilmje Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása lesz. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Hegyvidék Rendezvényközpontban rendezik.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A jegyár a tavalyi évhez hasonlóan egységesen 700 forint, a szakmai belépővel 500 forint: a nyilvános jegyelővétel január 29-én reggel indul, és idén is lesz lehetőség online jegyvásárlásra.

Idén a szemle büdzséje 160 millió forint, amelyből 150 milliót , a magyar többségi részvételű produkciók összbüdzséje 3,7 milliárd forint volt, és ennek 40 százalékát fedezte az MMKA.

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás – 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm – nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is előzsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, melynek keretében a döntések alapján 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta Filmlabor produkciós osztályvezető, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész.

A 41. Magyar Filmszemle vidéki vetítései 2010. január 29-én Keszthelyen kezdődnek. A további vidéki vetítések Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton a szemle nyitónapját megelőzően zajlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik