Élet-Stílus

Rendhagyó nyitógála lesz a szemlén

admin
admin

2010. 01. 26. 17:02

A szemletanács elnöke, Novák Emil csak annyit árult el az idei filmszemle ünnepélyes kezdőceremóniájáról, hogy Garas Dezső fogja megnyitni, és több teremben zajlik majd egyszerre.

A nagy titokzatosság ellenéra a Szigorúan mozi című megnyitó programja a szemle honlapján megjelent, amelyből kiderült, hogy A MOM park bejárati szintjen Frenák Pál társulat mozgásszínházi produkciója lesz 2 előadásban, amit a Honvéd Táncszínház művészeinek felvezető táncelőadása követ a MOM park közösségi tereiből a MOM moziba. Itt lesz a Muzsikás együttes koncertje, majd a MOM mozi előterében a Sebő Együttes lesz. Itt következik a nyitófilm, Jancsó Miklós nagy összegző munkája, az Oda az igazság. Tippünk szerint ez előtt nyitja majd meg Garas Dezső a filmszemlét. Végül jöhet a film alkotóinak bemutatása és a Mitsoura Együttes koncertje.

A 41. Magyar Filmszemle február 2-től 8- ig tart, a vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház adnak otthont. A nyitóünnepségre február 2-án a Palace MOM Parkban kerül sor, az idei szemle nyitófilmje Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása lesz. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Hegyvidék Rendezvényközpontban rendezik.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A jegyár a tavalyi évhez hasonlóan egységesen 700 forint, a szakmai belépővel 500 forint: a nyilvános jegyelővétel január 29-én reggel indul, és idén is lesz lehetőség online jegyvásárlásra.

Idén a szemle büdzséje 160 millió forint, amelyből 150 milliót , a magyar többségi részvételű produkciók összbüdzséje 3,7 milliárd forint volt, és ennek 40 százalékát fedezte az MMKA.

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás – 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm – nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is előzsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, melynek keretében a döntések alapján 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta Filmlabor produkciós osztályvezető, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész.

A 41. Magyar Filmszemle vidéki vetítései 2010. január 29-én Keszthelyen kezdődnek. A további vidéki vetítések Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton a szemle nyitónapját megelőzően zajlanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.