Élet-Stílus

F1: tovább változhat a pontrendszer

Ahogy már korábban is utaltak rá, a csapatok szervezete, a FOTA további módosítást tervez az F1-ben 2010-re bevezetett új pontrendszeren - a futamgyőzelem nagyobb hangsúlyt kap.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyan már tavaly decemberben új pontrendszert vezetett be 2010-re a Forma-1-ben, amely szerint az eddig megszokott 10-8-6-5-4-3-2-1-es elosztás helyett a megnövekedett mezőny miatt az első tízet jutalmazzák idén, de a csapatok szervezete még tovább módosítana.

A FOTA a jelenleg érvényben lévő 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1-es rendszeren úgy változtatna, hogy a győzelem nagyobb értéket képviseljen, írja az Autosport. A szervezet szabályokkal foglalkozó munkacsoportja a múlt pénteken új tervezetet fogadott el, amely szerint 2010-ben így osztanák a pontokat: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

“Az egyik szempont az volt, hogy Bernie (Ecclestone) nagyon szeretné, hogy nagyobb súlya legyen az első helynek, így a pilóták jobban hajtanak az egyszerű pontgyűjtés helyett. Nem mintha amúgy nem kockáztatnának a versenyzők, de ha két pont helyett jelentősebb a különbség az első és második hely között, akkor még jobban küzdenek” – indokolt a sport munkacsoport vezetője, a Red Bull-os Christian Horner.

A módosítás akkor lép életbe, ha az FIA Forma-1-es bizottsága, majd a Motorsport Világtanács is jóváhagyja, de feltehetőleg ez már csak formaság lesz. Az Autosport úgy tudja, hogy a csapatok megvitatták a pole-ért és a leggyorsabb körért járó pluszpontok kérdését is, de egyelőre ezt nem vezetik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik