Élet-Stílus

Budabotrány, letartoztatások Kínában

Belebukott a kínai bundabotrányba a távol-keleti ország labdarúgást irányító szervezet feje, Nan Jong és egyik helyettese - jelentették be pénteken.

Nan tavaly év eleje óta töltötte be a sportági hivatal vezetői tisztét, s most rendőrök vitték el, akik sorozatos csalások, bundák ügyében nyomoznak. Két igazgatóhelyettest, aki a bírói szerződésekért volt felelős a kínai profi bajnokságban, ugyancsak kihallgattak a nyomozók. Közülük az egyiket, Jang Ji-mint a már említett Nan mellett a lényegében sportminisztériumként működő főhivatal miniszterhelyettese, Cuj Ta-lin váltotta le.
Szerdán már át is vették Nan és Jang feladatait a kínai labdarúgó-szövetségben.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a két leváltott sportvezető most a „rendőrséget segíti a megvesztegetésben és a mérkőzések eredményében történő előzetes megegyezés eseteinek” ügyében folytatott vizsgálat során – írta az MTI pekingi tudósítója.

A közbiztonsági tárca novemberben közölte először, hogy sportbéli tisztátalanságok miatt négy embert őrizetbe vettek megvesztegetés gyanújával. Decemberben ezeket továbbiak követték, köztük volt a Chengdu Blades nevű klub két volt vezetője is.

Az országos akció 2009 márciusában kezdődött, amikor 12 miniszteri szintű hivatal magas szintű bizottságot hozott létre azért, hogy „megtisztítsa” a kínai labdarúgást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik