Élet-Stílus

GPS-t kapnak a Nokiák

A finn mobilkészülék gyártó nagy dobása, hogy megduplázza a mobilnavigációs piac méretét.

„Mi értelme van annak, hogy az embernek van egy mobiltelefonja és egy külön autós navigációs rendszere, mely csupán egy országban vagy régióban működik? Ötvözzük a kettőt, tegyük ingyenessé és világszerte elérhetővé, és majdnem megdupláztuk a mobilnavigációs piac potenciális méretét – magyarázta Anssi Vanjoki, a Nokia executive alelnöke.

A Canalys cég felmérése szerint a mobiltelefonon GPS-alapú navigációt használók száma világszinten mintegy 27 millió volt 2009 végén. A Nokia ezzel a bejelentéssel potenciálisan 50 millióra növeli a felhasználók bázisát, úgy, hogy az ingyenes autós és gyalogos navigációt az új Ovi Térképek egyszerű letöltésével ingyen aktiválhatják azok, akiknek kompatibilis vagy rövidesen azzá tett okostelefonjuk van. A Canalys 2009-es becslése szerint a beépített GPS-szel rendelkező okokstelefonok száma 163 millió volt világszerte, aminek több mint fele (51%) Nokia készülék, amiből a Nokia addig összesen 83 millió darabot gyártott.A Nokia arra számít, hogy a vásárlók további költségeinek megszüntetésével nagy lendületet vesz a mobiltelefonos térképek és navigáció elterjedése, ami a partnerei számára egyértelmű üzleti lehetőségeket teremt.

Az Ovi Térképek már most letölthető a szoftver oldaláról 10 Nokia mobiltelefonra, köztük a népszerű Nokia N97 mini, Nokia 5800 XpressMusic és Nokia E72 készülékekre, melyekhez várhatóan további Nokia okostelefonok csatlakoznak az elkövetkező hetekben.

2010 márciusától az új GPS-szel rendelkező okostelefonok tartalmazni fogják az Ovi Térképek új verzióját, az adott ország előre telepített térképével, kiváló minőségű gyalogos és autós navigációval, és hozzáféréssel a Lonely Planet és a Michelin útikönyvekhez további költségek nélkül.

Az Ovi Térképek lefed több mint 180 országot, autós és gyalogos navigációval 74 országra 46 nyelven, és 200 nagyváros 6000 3D-s jellegzetességével világszerte. A Lonely Planet és a Michelin útikönyvei több mint 1000 úticélról tartalmaznak információt világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik