Élet-Stílus

Cseh Tamás újra megtölti a Bárkát

Pénteken a tavaly nyáron elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek barátai, tisztelői a Bárka Színházban. A legendás dalokat többek között a Csík zenekar, Sebestyén Márta, Kiss Tibor, Lovasi András feldolgozásában hallhatjuk. Jegy már nincs, de kivetítős helyek még akadnak.

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, és egyben Cseh Tamás születésnapja is. Ennek apropóján a tavaly augusztusban elhunyt énekes egykori állandó fellépőhelyén, a Bárka Színházban Cseh Tamás Emléknapot tartanak. A pénteki eseményen a Bárka Kávézóban kiállítást rendeznek az eredetileg képzőművésznek indult énekes rajzaiból, festményeiből, és a Bárka Vívótermét „Cseh Tamás Teremre” nevezik át.

Az ezt követő ünnepi esten a meghívott fellépők, akik „a mai Magyarország legkiemelkedőbb, Tamás dalaihoz valamiképpen kötődő alkotók” új művekkel is megmutatkoznak: lesznek, akik saját feldolgozásukban éneklik Tamás dalait, lesznek, akik a Cseh-Bereményi dalok apropóján erre az estre készített műveiket mutatják be.

Csík és Dresch

Különleges izgalmat ígér például, mit kezd a dalokkal a szláv egyházi zenével Európa-hírűvé vált Szent Efrém Kórus vagy például a kiváló jazz-zenész, Dresch Mihály vagy Juhász Gábor, a pompás mesemondó, Berecz András, a kísérletező Csík zenekar, a Cseh Tamással szerzett, még soha elő nem adott dal bemutatására készülő Ökrös Csaba, a fiatalokat képviselő, pofátlan humort és tradíció tiszteletet játékosan ötvöző Soharóza Kórus. És természetesen képviselteti magát a valahai 25. Színház (Ad Libitum: Márta-Novák-Kecskeméti), a Katona József Színház és a Bárka Színház is. Az Esten fellép továbbá Másik János, Lovasi András, Kiss Tibor, Sebestyén Márta… és további jelentős művészek (lásd keretes írás).

A Vívóterembe minden jegy elkelt. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a színház épülete mellett, a művészbejárónál felállított fűthető sátorban kivetítőn keresztül láthatóvá tesszük az eseményt.

Az esten közreműködnek

Balás Eszter, Balog Zsolt, Berecz András, Bereményi Géza, Bérczes László, Budapest Bár, Csávás Attila, Csík Zenekar, Dargay Marcell, Dinyés Dániel, Dresch Mihály, Futó Balázs, Hajduk Károly, Havasréti Pál, Hobo, Indiánok, Jancsó Miklós, Juhász Gábor, Kátai Zoltán, Kecskeméti Gábor, Kiss Tibor, Lányi György, Kolonits Klára, Lovasi András, Lukács Miklós, Madarász Gábor, Másik János, Nádor Quartet, Nemes Zoltán, Novák János, Ökrös Csaba, Sebestyén Márta, Seress Zoltán, Spolarics Andrea, Soharóza Kórus, Szandai Mátyás, Szent Efrém Kórus, Törőcsik Mari, Víg Mihály.

1200 dalt énekelt

Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt, a középiskolát már a fővárosban végezte. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskolán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ezt követően, 1967-74-ig rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.

Cseh Tamás több mint 1200 dal zeneszerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. 1970 körül kezdett dalokat írni, szövegíró társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A művész 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.

Filmek, díjak

Az előadóművészként számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett művésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál. Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban “futott” Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik