Élet-Stílus

Hórekordok Budapesten

Fővárosunkban januárban hullik a legtöbb hó, és 50 éves átlagban hat olyan márciusunk volt, amikor 8 centimétert meghaladó hótakarót jegyeztek fel. A rekordot 1981 decemberének első napja tartja, amikor 40 centi hó zúdult Budapestre.

Az életet a megszokott kerékvágásából kizökkenteni képes időjárási jelenségek között Világszerte igen előkelő helyen állnak a nagy havazások. Természetesen vannak náluk sokkal pusztítóbbak is, mint például hurrikánok, tornádók, de a nagy havazások, hóviharok jóval gyakrabban fordulnak elő vagy jóval nagyobb térségekre terjednek ki, illetve jóval hosszabb élettartamúak – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ).

Megáll az élet

Magyarországon e téren az árvizeket kiváltó meteorológiai körülmények mellett egyértelműen az első helyen állnak. „Hóhelyzet” esetén a hófúvásérzékeny területekről érkezett jelentések, filmfelvételek a híradások élére kerülnek. 1-2 milliméter eső gyakran fel sem tűnik az embereknek, de rövid idő alatt lehulló 2-3 centiméter hó Budapest közlekedését csaknem leállíthatja.

(MTI)

(MTI)

Amilyen mértékben a technikai civilizáció fejlődik, oly mértékben válik egyre sebezhetőbbé a tél támadásaitól. Mindezek miatt a nagy havazások tanulmányozása – ezáltal előrejelezhetőségük javítása – napjainkban fontos kutatási terület.
Budapesten él – kis területen – hazánk lakosságának ötöde – ez a tény önmagában az előrejelző meteorológusok „mumusa”: az előrejelzés beválása kapcsán a főváros kiemelkedő jelentőségű. Lehet alapvetően jó egy országos előrejelzés, ha Budapesten „valami közbejön”, lehet magyarázkodni. Egy előre nem jelzett budapesti hóesés százezrek beszédtémája, akár napokon át. Különösen így van ez azért is, mert a téli félévben az emberek jelentős részét az időjárással kapcsolatban leginkább az érdekli, hogy esni fog-e a hó, és ha igen, mennyi.

Hó alatt Budapest

Az 1953/54-es téltől a 2002/03-as télig 71 olyan havazás volt, amely a pestszentlőrinci állomáson 8 centimétert meghaladó hótakaró gyarapodást-okozott.

A 8 cm-t meghaladó havat eredményező havazások száma (forrás: OMSZ)

A 8 cm-t meghaladó havat eredményező havazások száma (forrás: OMSZ)

Az 50 év alatt decemberben és januárban fordult elő a legtöbb, szám szerint 18-18 eset. A hónapok további sorrendje: február (16), november (13), március (6). A két 25 évet összehasonlítva megállapítható, hogy szignifikánsan növekedett novemberben és csökkent januárban a nagy havazások száma.

Az időjárás-jelentésen túl

Az fn.hu és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében sorra vesszük az érdekes, sokszor veszélyes téli időjárási helyzeteket. A következő részben továbbra is Budapest a téma, ahol akár öt hónapig is havas lehet az idő.

Az elmúlt 50 évben az átlagos telenkénti legnagyobb hóvastagság 18 centiméter volt, a legvastagabb átlagos maximális hóréteg – 11 centiméter – januárban szokott előfordulni. Ezt követi 9 centivel a február, majd 8 centiméterrel a december. Az 50 éves abszolút maximum 40 centi volt, amit 1980. december 1-jén mérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik