Élet-Stílus

Sainz és Despres nyerte a Dakart

A 14. szakasszal véget ért a 2010-es Dakar-rali. A motorosoknál Cyril Despres harmadszorra nyerte meg a viadalt, míg az autósok között Carlos Sainz sikeresen bírta a hajrát, és megőrizte előnyét csapattársával, Nasszer el-Attijahhal szemben.

Véget ért a két hete kezdődött 32. Dakar-rali, a 2010-es viadal 14 szakasz után fejeződött be. Az utolsó napon a mezőnynek San Rafaelből az argentin főváros, Buenos Aires felé 166 km-s összekötő után kezdődött az utolsó, 206 km-s mért etap, amelyet még 335 km követett a végső pihenőig.

Despres harmadszorra
A motorosoknál az utolsó szakasz új nyertest hozott, a portugál KTM-es, Ruben Faria volt a leggyorsabb, de a főszereplő nem igazán ő volt, hanem a biztos győzelem felé tartó Cyril Despres és a második helyért küzdő norvég Pal Anders Ullevalseter és a chilei Francisco Lopez Contardo.

Despres, akinek a 2009-es címvédő Marc Comára szabálytalan helyen történt szerelés miatt kiszabott hatórás időbüntetés után nem maradt komoly ellenfele, csak a hatodik lett, de az idei Dakar második felében ügyesen őrzött egy óra feletti előnye így is elég lett a végső győzelemhez. A francia KTM-es három szakaszt nyert. Despres-nek ez már a harmadik Dakar-győzelme, hiszen 2005-ben és 2007-ben is sikerült nyernie.

Cyril Despres magánya: a francia bő egy órányival nyert (MTI/EPA)

Cyril Despres magánya: a francia bő egy órányival nyert (MTI/EPA)

A második hely sorsa rögzítette az összetettbeli eredményt is: a szakaszgyőztes mögött Ullevalseter ért be, így övé lett az “ezüst”. A vasárnapi harmadik, a portugál Helder Rodrigues közelebb jutott ugyan Lopez Contardóhoz, de a chilei előnye elég volt ahhoz, hogy megőrizze a harmadik pozíciót a végső sorrendben. Érdemes még kiemelni a Comát, aki ugyan esélytelenül versenyzett a viadal második hetében, de így is négy szakaszgyőzelmet gyűjtött. A spanyol címvédő az összetettben végül a 15. lett.

Sainz kihúzta a végéig
Az autóknál is lezárult a verseny: az utolsó nap izgalmasan alakult, hiszen nagyon kiéleződött a versenyes a két volkswagenes éllovas, Carlos Sainz és Nasszer el-Attijah között, és a katari mindent meg is tett, hogy a kevesebb mint háromperces hátrányát a végső győzelemre fordítsa át: a szakaszt megnyerte, de a spanyol is igyekezett, így csak bő fél percet adott át a csapattársának, azaz megőrizte az elsőséget. A Lucas Cruz navigátorral indult rali-legenda, Sainz első alkalommal nyerte meg a Dakart.

el-Attijah végül 2 perc 12 másodperces hátránnyal lett második az összetettben. A Volkswagen Race Tuoaregjeinek diadalát a Miller-Pitchford páros tette teljessé, ők 32 perc hátránnyal biztosították be az össztettbeli harmadik helyezést.

Carlos Sainz első dakar-győzemét aratta 2010-ben (MTI/EPA)

Carlos Sainz első Dakar-győzemét aratta 2010-ben (MTI/EPA)

A 14. szakaszon a két VW-s mögött két BMW X3-as ért be, előbb “Mr. Dakar”, Stephane Peterhansel, majd a Guerlain Chicherit vezette autó, a végső elszámolásban azonban csak két és négy óra hátránnyal szerezték meg a negyedik és ötödik helyet.

A Kamaz uralta a kategóriát
A kamionos élmezőny is befutott: ahogy végig, a Kamazok elsősége nem volt kérdéses, mindössze a sorrend nem volt előre kőbe vésve. A 14. szakaszt Ilgizar Margyejev nyerte, mögötte a holland van Vliet GINAF-ja ért be, a Liazzal versenyző cseh Macik-Kalina-Bervic trió lett a harmadik, de Vlagyimir Csagin csak bő kétperces hátránnyal lett negyedik, így kényelmes, egy óra feletti előnye bőven elég volt az idei diadalhoz.

Csagin idén kilenc szakaszgyőzelmet aratott – a többi pedig mind Kabirov nevéhez fűződik -, amelyekkel dakaros diadalainak száma 56-ra nőtt, utóbbi abszolút rekord. Az összetettben a két kamazos mögött a van Vliet-féle holland kamion lett a harmadik, igaz, közel 11 órás lemaradással.

Vlagyimir Csagin győztes Kamaz teherautója (MTI/EPA)

Vlagyimir Csagin győztes Kamaz teherautója (MTI/EPA)

A viszonylag kis létszámú mezőnnyel indult quadosok küzdelmét egy argentin testvérpár, a Yamahával indult Patronelli-fivérek nyerték. Az első az ifjabb testvér, Marcos lett, míg bátyja, Alejandro 2 óra 20 perces lemaradással lett második. A harmadik helyet a szintén yamahás spanyol, Juan Manuel Gonzalez Corominas szerezte meg, hátránya végül öt óra lett a győzteshez képest.

32. Dakar-rali

14. szakasz, Santa Rosa-Buenos Aires
– 707 km, ebből 206 km speciális
Autósok:
1. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 1:19:42
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) +36.0
3. Guerlain Chicherit (francia, BMW) +43.0
Motorosok:
1. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:26:48
2. Pal Ullevalseter (norvég, KTM) +3:45
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) +3:57

Végeredmény
Autósok:
1. Sainz 47:10
2. al-Attijah +2:12
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) +32:51
Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 51:10:37
2. Ullevalseter +1:02:52
3. Francisco Lopez (chilei, Aprilia) +1:09:48
Kamionosok:
1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (orosz, Kamaz) 55:04:47
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (orosz, Kamaz) +1:13:08
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal (holland, GINAF) +10:43:20
Quadosok:
1. M. Patronelli (argentin, Yamaha) 64:17:44
2. A. Patronelli (argentin, Yamaha) +2:22:59
3. Gonzalez Corominas (spanyol, Yamaha) +5:07:31

Ajánlott videó

Olvasói sztorik