Élet-Stílus

Elhunyt az amerikai sztárfotós

Dennis Stock, a James Deanről készített fotójával híressé vált alkotó 81 esztendős volt.

Az idős fotós néhány hete került kórházba, miután vastagbél- és májrákot diagnosztizáltak nála. Hétfő este hunyt el.

Stock híres fotója James Deanről (forrás:)

Stock híres fotója James Deanről (forrás:popartuk.com)

“Legfontosabb képe bizonyosan az, amit James Deanről készített, amint éppen a Times Square-en vág át cigarettával a szájában, hiszen Dean egy egész generáció ikonjává vált, és ez a kép jól képviseli azt a generációt” – mondta Mark Lubbell a Los Angeles Times csütörtöki online kiadványában; ő annak a Magnum Photos fényképész szövetkezetnek az igazgatója, amelyhez Stock 1951-ben csatlakozott.

A híres fekete-fehér Dean-fotó a Life magazin hasábjain jelent meg 1955-ben, röviddel a filmsztár halálos autóbalesete előtt. Stock számos fotósorozatot készített Deanről, mint később elmondta, rövid ismeretségük alatt nagyon közel kerültek egymáshoz, bár nem volt könnyű együtt dolgozni vele.

Dennis Stock (forrás: digitaljournalist.org)

Dennis Stock (forrás: digitaljournalist.org)

Stock az ötvenes évek végén olyan legendás dzsesszmuzsikusokat örökített meg lencséjével, mint Louis Armstrong, Billie Holiday és Miles Davis. A képeket a Jazz Street című kötetben jelentette meg. A hatvanas évek végétől számos dokumentumfilmet is forgatott, a kilencvenes évektől pedig főleg természetfotókat készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik