Élet-Stílus

Dakar: ütköztek az éllovasok!

Durvul a győzelemért folytatott házi Volkswagen-verseny a Dakaron. A pénteki, utolsó előtti szakaszon az abszolút második el-Attijah lökdösve előzte meg vezető csapattársát, Carlos Sainzot.

Pénteken a 32. Dakar-rali 13. szakaszát kezdték meg a mezőny tagjai. A versenyzőknek a cél, az argentin főváros felé igyekezve San Rafael és Santa Rosa között kellett teljesíteniük a 368 kilométeres mért szakaszt amelyet 76+281 kilométernyi összekötő fogott közre.

Bár az autóknál gyakorlatilag garantált a Volkswagen győzelme, a motorsportfőnök, Kris Nissen biztosan nem tapsolt, amikor arról értesült, hogy milyen csatába bonyolódott a csapat két győzelmi esélyese. Az összetettben vezető Carlos Sainzot már tegnap lökdöséssel próbálta elengedésre buzdítani a hummeres Robby Gordon, ezúttal viszont az összetettben második csapattársa, a katari Nasszer el-Attijah bánt így vele, majd elé kerülve – legalábbis a spanyol szerint – szándékosan lassította őt.

“Értelemszerűen mögöttem volt,” – mondta a tegnapi szakaszgyőztes Sainz – “a motorosokat előzgettem a porban, amikor megelőzött, közben meglökött, majd előttem ingázott. Szerintem nem volt valami sportszerű. Ha látnám, hogy jön és én is így legyeznék, akkor ő sem tudna megelőzni. Nem normális dolog, hogy az embernek nekimegy a csapattársa” – panaszolta a spanyol, aki végül a negyedik lett.

Nasszer el-Attijah mindent megpróbált a győzelemért (MTI/EPA)

Nasszer el-Attijah mindent megpróbált a győzelemért (MTI/EPA)

A szakaszt a BMW-s Stephane Peterhansel nyerte, el-Attijah végül a második lett, míg a harmadik helyen a BMW X-Raid-csapat másik, Guerlain Chicherit által vezetett autója ért be. Az utolsó szakasz előtt összetettben még mindig Sainz vezet, de előnye mindössze 2 perc 48 másodperc katari riválisa előtt, holnap bármelyikük megnyerheti az idei Dakart.

Ullevalseter fordított
A motorosoknál rendkívüli esemény híján szinte biztosan a KTM-es Cyril Despres-é lesz a végső diadal, második helyezésével lazán egy óra felett tartotta összetettbeli előnyét. Az igazi harc a második és harmadik helyért folyik: ebben a csatában most a norvég Pal Anders Ullevalseter kerekedett felül a tegnapi győztes chileivel, Lopez Contardóval szemben – a norvég elsőségével a 12. szakasz utáni bő egyperces hátrányát négyperces előnyre fordította át.

A harmadik a címvédő, Marc Coma lett, míg az apriliás Lopez Contardo a negyedikként ért be. A kamionoknál a változatosság kedvéért nem a Csagin-féle Kamaz nyert ma, hanem csapattársa, a tavalyi győztes Kabirov lett az első, persze a “Cár” szorosan követte őt. A Kamz-uralmat Margyejevék tették teljessé.

Csagin holnapi kategóriagyőzelme szinte biztos, de ha nem nyeri meg egyben a szakaszt is, Peterhansel viszont behúzza az utolsó etapot is, a francia 56 szakaszgyőzelemmel átveheti tőle az abszolút győzelmi rekordot.

32. dakar-rali

Autósok:
1. Stéphane Peterhansel (francia,BMW) 2:58:25
2. Nasszer el-Attijah (katari, Volkswagen) +1:21
3. Guerlain Chicherit (francia, BMW) +3:45
Motorosok:
1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 3:27:05
2. Cyril Despres (francia, KTM) +43.0
3. Marc Coma (spanyol, KTM) +2:46 p h.

Az összetettben
Autósok:
1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 45:49:42
2. el-Attijah +2:48
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) +31:48
Motorosok:
1. Despres 49:38:44
2. Ullevalseter +1:04:12
3. Francisco López (chilei, Aprilia) +1:08:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik