Élet-Stílus

Song vesztes meccsen ünnepelt – videó

A torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva Gabon szerdán egygólos győzelmet aratott Kamerun felett az Afrika Kupa D csoportjának nyitómérkőzésén.

A Ghána és Elefántcsontpart csapataival együtt a végső győzelemre is esélyesnek tartott kameruniak a találkozó elejétől fölényben játszottak, elsősorban a csapatot mozgató és egy hatalmas lövéssel jelentkező Emana volt elemében.

A meglepetés azonban a 17. percben érkezett. Ekkor a vb-selejtezők során a Kamerun elleni mindkét találkozóját elvesztő gaboni együttes Cousin révén megszerezte a vezetést. A bekapott gól sokkolta a kameruni válogatottat, így Gabon ahhoz is közel került, hogy megduplázza az előnyt. A félidő hajrájára a remek játékosokkal teletűzdelt zöld-piros együttes magára talált, viszont Eto’o, Webo és Emana is kihagyta lehetőségét.

Szünet után folytatódott a kameruniak kínlódása. Webo fejese jelezte ugyan csapata támadókedvét, ám fölényük elsősorban szögletrúgások terén domborodott ki – a 71. percig kellett várni az első komolyabb lehetőségre, ekkor Eto’o lőtt, de Ovono magabiztosan mentett. A hajrában Ovono lett a főszereplő, de a legnagyobb gólszerzési esélyt csapata tékozolta el, Aubameyang lövése ugyanis a felső lécről pattant vissza.

Gabon-Kamerun – összefoglaló:

Rigobert Song, a kameruniak játékosa a kontinentális torna történetének egyedüli rekorderévé vált azzal, hogy nyolcadik alkalommal játszott az Afrika Kupán. A 33 éves védő eddig az elefántcsontparti Alain Gouamene és az egyiptomi Hosszam Hasszan társaságában megosztva vezette a rangsort hét-hét szerepléssel. Hasszan ugyan szintén nyolc tornán vett részt, de az egyiken egyetlen percet sem játszott.

Song az 1996-os Afrika Kupán volt ott először, azóta egyetlen tornáról sem hiányzott. 2000-ben és 2002-ben – csapatkapitányként – végső győzelemre vezette a kameruni együttest. A csoport másik mérkőzésén Tunézia 1-1-es döntetlennel kezdett Zambia ellen.

Afrika kupa

D csoport, 1. forduló:
Gabon-Kamerun 1-0 (1-0)
Gól: Cousin (17.)

Zambia-Tunézia 1-1 (1-0)
Gól: Mulenga (19.), illetve Dauadi (40.)

Az állás:
1. Gabon 3 pont, 2-3. Tunézia és Zambia 1-1, 3. Kamerun 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik