Élet-Stílus

Ritka madarat találtak Fertőrákoson

admin
admin

2010. 01. 14. 19:55

Egy keleti gerle vendégeskedik Fertőrákoson, ahol bőségesen talál táplálékot a lábonálló kukoricásban. A fajnak ez a második megfigyelése Magyarországon.

A ritka közép-ázsiai gerlefaj megfigyeléséről január 11-én számolt be Mogyorósi Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Soproni Helyi Csoportjának titkára. A fajnak nem ez az első előfordulása hazánkban, már 1985 decemberében Szeged belvárosában is megfigyeltek egy példányt, amely a mostani alkalomhoz hasonlóan balkáni gerlékkel mozgott együtt.

fotó: Mogyorósi Sándor

fotó: Mogyorósi Sándor

A keleti gerle ritka kóborlónak számít Európában, elterjedési területe az Urától a Távol-Keletig, Japánig, északon pedig Szibériáig terjed. Az északon költő madarak egyes példányai a téli vonulás során nyugatabbra térnek megszokott útvonaluktól, és így bukkanhatnak fel Északnyugat- és Közép-Európában.
Közeli rokona a vadgerle, amely nálunk is rendszeres fészkelő faj. A keleti gerlétől kisebb mérete, élénkpiros szemgyűrűje, a szárnyfedőtollak szegésének erős narancsvörös-színű mintázata és jellegzetes, messze elhallatszó turbékoló hangja különbözteti meg. Európa-szerte, elsősorban Nyugat-Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az állománya – világít rá a BirdLife International felmérése, amely szerint 62 százalékkal csökkent a teljes populáció ez elmúlt három évtizedben.

Mindkét faj védett, természetvédelmi értékük 10 ezer forint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.