Élet-Stílus

Hol láthatjuk a focivébét?

A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége szerdán nem hozott döntést az idei dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak esetleges értékesítéséről.

Az MTV közleménye szerint a testület rendkívüli napirendi pontban tárgyalta az ügyet, de állásfoglalás csak a következő ülésen, jövő szerdán várható. A Magyar Televízió a tulajdonost képviselő testület döntését követően kezdheti meg a szerződés előkészítését.

A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az elképzelés szerint a közvetíteni kívánt mérkőzések napi első választási joga a vásárló tévétársaságé, a második választás pedig a Magyar Televízióé lesz.

Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra. A január 7-ediki határidőig két ajánlat érkezett. Az MTV – a közlemény szerint – lehetőséget biztosított a konzultációra is: három televíziós társaság személyes találkozón, kettő pedig telefonon egyeztetett a köztelevízióval.

Az eljárás speciális licittel, úgynevezett vaklicittel múlt pénteken zajlott le. Sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub licitált. Ennek során két tételre lehetett ajánlatokat tenni: a jogdíj összegére forintban, illetve az MTV számára “visszaadandó” mérkőzések számára.

Az MTV a közvetítési jogcsomag minimumárát korábban 730 millió forint plusz áfában határozta meg. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kell állnia.

Amennyiben jövő szerdán döntés születik az értékesítésről, az MTV tájékozatja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségét (EBU) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) a győztes ajánlatról. A két nemzetközi szervezet mondja ki ugyanis a végső szót az értékesítés jóváhagyásáról. Az MTV ezután kezdheti meg a győztes partnerrel a szerződéskötés procedúráját, amely a FIFA felügyelete és előírásai szerint zajlik majd.

Az EBU tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közötti megállapodás alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik