Élet-Stílus

Ki volt 2009 legjobb szövetségi kapitánya?

Idén is a spanyol labdarúgó-válogatott szakvezetője lett az év szövetségi kapitánya az IFFHS-nél. Erwin Koeman nem szerepel a 25-ös listán.

A különbség csak annyi, hogy tavaly a spanyolokat Eb-győzelemre vezető José Luis Aragonés, idén pedig az őt váltó Vicente del Bosque futott be elsőként a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS szavazásán.

A Real Madrid korábbi sikeredzője 2008 júniusában lépett hivatalba, s ő a futballtörténelem első olyan szakvezetője, az újonc szövetségi kapitányként az első tíz meccset megnyerte a csapatával. A spanyolok zsinórban 15 győzelemmel egy rekordot megdöntöttek, 35 veretlenül megvívott találkozóval egyet pedig beállítottak az idén, ráadásul hibátlan mérleggel kvalifikálták magukat a vb-re – köszönhetően Del Bosquénak, akinek az irányításával Spanyolország bronzérmes lett a Konföderációs Kupán.

Az 59 esztendős tréner mögött az angolok olasz mestere, Fabio Capello végzett a második helyen, míg képzeletbeli dobogó harmadik fokát a brazilok szövetségi kapitánya, Dunga foglalja el. Diego Maradona, az argentinok trénere a 22. helyen végzett.

A 25 szakvezetőt felsoroló listán ugyanakkor nem szerepel a magyarok szövetségi kapitánya, a holland Erwin Koeman. A voksoláson 85 ország szakemberei adták le szavazatukat, a győztes február elsején, Londonban veheti át az elismerést.

2009 legjobb szövetségi kapitányai:
1. Vicente del Bosque (Spanyolország) 185 pont
2. Fabio Capello (olasz, Anglia) 151
3. Dunga (Brazília) 149
4. Marcelo Alberto Bielsa (argentin, Chile) 82
5. Robert Bradley (Egyesült Államok) 32
6. Bert van Marwijk (Hollandia) 28
7. Ottmar Hitzfeld (német, Svájc) 23
8. Otto Rehhagel (német, Görögország) 18
9. Radomir Antics (Szerbia) 17
9. Guus Hiddink (holland, Oroszország) 17

Teljes lista itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik