Élet-Stílus

Hazatért a togói csapat

Éjszaka hazatért Angolából a togói labdarúgó-válogatott, melynek buszát pénteken halálos áldozatokat is követelő fegyveres támadás érte az angolai-kongói határvidéken.

Az eredetileg az Afrika-kupára utazó küldöttséget a Gnassingbé Eyadéma tábornokról, az ország korábbi elnökéről elnevezett loméi repülőtéren Gilbert Houngbo miniszterelnök fogadta, de a kormány több további tagja is ott volt – a játékosok családtagjaival együtt – az érkezésnél. Mellettük több száz szurkoló is várakozott a futballistákra.

„Életem legkínosabb pillanata ez. Nagyon megrázott bennünket, ami történt. Nem vagyunk csalódottak, amiért a kormány hazarendelt minket. Azért döntött így, mert a veszély továbbra is fennáll” – nyilatkozott a csatár Emmanuel Adebayor.

A rajtaütésben – melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára – a jármű helybéli sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét, további nyolcan pedig különböző sérüléseket szenvedtek.

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, végül a miniszterelnök vasárnap újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest, s a döntés nyomatékosítására repülőgépet küldött a küldöttségért Cabindába.

Togo hétfő este a ghánai együttes ellen kezdte volna meg szereplését az afrikai kontinenstornán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik