Élet-Stílus

3D-ben jön Darth Vader?

Hollywoodi stúdiók arra készülnek, hogy az új filmnyelvet teremtő Avatar világsikere után korábbi nagy alkotások háromdimenziós változatait készítessék el.

James Cameron rekordbevételeket produkáló alkotása nyomán újra piacra tervezik dobni egyebek mellett a Csillagok háborúja és A gyűrűk ura trilógia 3D-technikával feljavított verzióját.

Az Avatar három hét alatt több mint 1,14 milliárd dollár bevételt hozott világszerte a mozikban; ezzel minden idők második legsikeresebb filmjévé vált, csak a szintén Cameron által rendezett 1997-es Titanic előzi meg.

A hollywoodi stúdiók állítólag árgus szemekkel figyelték, hogy az Avatar – amelynek megtekintéséhez speciális szemüvegre van szükség – mennyire népszerű a mozirajongók körében. A hatalmas siker hatására döntésre jutottak.

Szakértők már egyenesen azt jósolják, hogy öt éven belül a háromdimenziós technológia válik uralkodóvá a multiplex mozikban. Ezt ahhoz a drámai váltáshoz hasonlítják, mint amikor a hangos mozik leváltották a néma filmeket a 20. század elején.

Egy-egy régi filmsiker 3D-technológiával történő utángyártása mindössze néhány hónapba telik; szoftveres úton módosítják a film digitális kópiáját.

Peter Jackson, A gyűrűk ura rendezője korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor adják ki a háromdimenziós változatot, ha az Avatar sikerei meggyőzik a mozikat a 3D vetítők bevezetéséről. A rendező egyéb tervei miatt a trilógia első része, A gyűrű szövetsége 3D-verziója 2012 karácsonyára készülhet el.

A Csillagok háborúja esetében – amelyet George Lucas rendező 1976-ban 13 millió dollárért forgatott, és 1997-ben, majd 2004-ben speciális effektusokkal javított fel – 10 millió dollárba fog kerülni a 3D látványvilág megteremtése.

Az Avatar sikere egyes készülőben levő kétdimenziós filmek menetét is átalakította; Ridley Scott például további 8 millió dollár támogatást kért ahhoz, hogy újabb dimenzióval gazdagítsa Robin Hoodról szóló, egyelőre cím nélküli kalandfilmjét, amelyben Russell Crowe és Cate Blanchett játsszák a főszerepeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik