Élet-Stílus

Két ajánlat a focivébé meccseire

A csütörtök déli határidőig két csatorna jelentkezett a Magyar Televíziónál az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési csomagjára.

Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője, nem nevezte meg a pályázókat, de elmondta, hogy pénteken 11 órától kezdődik a licit, amely elvileg 12 óráig tart. Ugyanakkor az utolsó ajánlattételtől számítva mindig öt perccel meghosszabbítható a határidő, hogy a másik fél reagálhasson. A győztes ajánlata kerül az MTV kuratóriuma elé, amely jövő szerdán dönt az ügyben.

A testület jóváhagyásának birtokában a legjobb ajánlatot tevő céggel kezd egyeztetni a szerződésről, amelyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) beleegyezésével és ellenjegyzésével köt majd meg. A közvetítési jogcsomag minimumára 730 millió forint plusz áfa. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kell állnia.

A Népszabadság információja alapján a Digi Sport jelezte vételi szándékát, de Kristóf Péter főszerkesztő az MTI-nek ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A lap szerint a Sport TV indulása sem zárható ki, ám a csatorna illetékeseit az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Sztancsik Tamás, a TV2 sportfőszerkesztője kijelentette: nem versenyeznek a közvetítési jogokért. Az Európa Liga-mérkőzéseket is sugárzó Story TV részéről Borsány-Gyenes András programigazgató azt mondta, nem érdeklődnek a vb-meccsek iránt. Az RTL Klub – amelynek sportcsatornája a Sportklub – kommunikációs igazgatója, Rényi Ádám így fogalmazott: “erről nem szeretnék nyilatkozni”.

Az MTV csütörtöki tájékoztatása szerint három televíziós társaság személyes találkozón, kettő pedig a telefonon egyeztetett a köztelevízióval. Az eljárás egy speciális licittel, úgynevezett vaklicittel folytatódik pénteken, kiindulópontja a beérkezett legjobb ajánlat. Az ajánlatok két részből kell, hogy álljanak: a felkínált összegből, illetve a közvetíteni kívánt meccsek számából. A vaklicit lényege, hogy minden ajánlattevő csupán arról értesül a közjegyző visszajelzéséből, hogy hányadik legjobb tét az övé. Ezen információ birtokában a résztvevők módosíthatják az ajánlatukat. A vaklicit akkor ér véget, ha a megadott időkereten belül nem érkezik új ajánlat.

Az MTV december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt speciális formában, lényegében árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az elképzelés szerint a közvetíteni kívánt mérkőzések napi első választási joga a vásárló tévétársaságé, a második választás pedig a Magyar Televízióé lesz.

Az EBU tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közötti megállapodás alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik